ZELENJAVNE OMAKE IN PRELIVI

OMAKE
Omaka je sestavni del glavne jedi in njen namen je poudariti glavno jed, zato mora biti pravilno začinjena. Nastane tako, da zgostimo tekočino.
Iz zelenjave, ki smo jo pridelali v vrtu, lahko poskusimo pripraviti spodnjo omako.
PEKOČA GRAHOVA OMAKA: 200 g svežega graha, 1 šalotka (ali manjša čebula), žlica masla, 250 ml jušne osnove, ½ čilija, muškatni orešček, noževa konica sladkorja, sok pol limone, 100 ml sladke smetane, sol in poper. Grah na hitro pokuhamo v slani vodi in ga precedimo. Šalotko (čebulo) nasekljamo, na maslu podušimo, dodamo sladkor ter odcejen in zmlet grah. Dolijemo jušno osnovo, začinimo s čilijem in muškatnim oreščkom ter malo pokuhamo in na koncu dodamo smetano ter sok limone. Po želji lahko pretlačimo. Poda se k rižu, testeninam in mesu.

DSC_5927
PRELIVI
Preliv je bolj tekoča in podaljšana omaka, s katerim nekaj prelijemo oz. dopolnimo. Naredimo ga lahko več in shranimo do sedem dni v hladilniku.
KAKIJEV PRELIV: 1 zrel mehak kaki, 4–5 češnjevih paradižnikov, 3 metini listi, 60 ml mrzle vode, žlička soka iz limone, sol. Kaki narežemo na koščke in odstranimo pečke ter s preostalimi sestavinami damo v mešalnik.