ZELENJAVNE JUHE

Juhe so pomemben obrok v prehrani, saj z njimi dobimo tudi tekočino. Z njimi si popestrimo vsakodnevno prehrano. Porabimo veliko domače zelenjave z vrta!
Poznamo čiste juhe in kremne juhe,kjer je treba zelenjavo skuhati do mehkega (ne prekuhati) in iz nje narediti pire.
Pri juhah je pomembna jušna osnova (kar v bistvu zakomplicira kuhanje juh). Danes si osnovo lahko kupimo v obliki kock oz. jušnih koncentratov. Za zelenjavne juhe uporabljamo vodo, kjer smo blanširali zelenjavo. Lahko pa si vnaprej pripravimo jušno osnovo tako, da skuhamo peteršilj, list zelja, košček brokolija, korenček, lovorov list in cel poper (dodamo lahko tudi čebulo, česen, bučke, paradižnik ali še kakšno drugo zelenjavo z vrta). Kuhamo eno uro. Lahko precedimo in tekočino zamrznemo v posebnih vrečka ali pa skuhano zmiksamo in zamrznemo v jogurtovih lončkih.

JUHA IZ BUČK: 500 g neolupljenih bučk, 100 ml sladke smetane, 2 vejici svežega timijana, sol, poper, 1 žlička mletega muškatnega oreščka, 100 g topljenega sira. Oprane bučke narežemo na kocke in jih kuhamo nekaj minut v slanem kropu. Dodamo sladko smetano, topljen sir, sesekljan timijan, muškatni orešček, sol, poper in zmešamo v mešalniku.

N2101310_140

PARADIŽNIKOVA KREMNA JUHA: 1 drobno sesekljana čebula, 500 g paradižnika, 40 g moke in maslo za zgostitev, sol, poper, 1 žlička sladkorja, šopek sveže bazilike, lovorjev list, kuhan riž. Na maslu prepražimo drobno sesekljano čebulo, dodamo paradižnike in dušimo do mehkega. Zalijemo z vodo in maso pretlačimo skozi cedilo ali pa jo zmešamo z mešalnikom. Dodamo lahko malo smetane za kuhanje. Solimo, popopramo, dodamo lovorjev list in sladkor po okusu. Nalijemo v krožnike in dodamo kuhan riž kot zakuho ter jo posujemo s sesekljanimi listi bazilike.