ZASIPNICA TAKO, KOT NEKOČ

Naši dedki in babice so doma pridelano zelenjavo shranjevali tudi v zasipnici. Danes smo na to malo pozabili. V zasipnici shranjujemo korenovke – repo, kolerabo, gomoljno zeleno, rdečo peso, korenček, korene peteršilja. Za zasipnico uporabimo kartonsko ali leseno škatlo, veliko vedro ali čeber, v katerega nasujemo mivko ali droben pesek, vlažno zemljo ali žagovino. Nasujemo plast mivke, nanj položimo korene oziroma gomolje, zopet damo plast mivke in nato gomolje, dokler ni škatla oziroma posoda polna. Tako pripravljeno zasipnico hranimo na temnem in hladnem prostoru, pri tem pa pazimo, da v prostor ne vdira mraz.

 

Nekoč (lahko pa tudi danes) so za zasipnico uredili del njive ali vrta in sicer tako, da so izkopali približno meter globoko luknjo, jo obložili z listjem in slamo, korene ali gomolje položili v jamo, jih pokrili z listjem ali slamo ter vse skupaj zasuli z zemljo.

 

 

 

Danes zasipnico lahko kupimo. Naprimer tako v tujini.