VZGOJA PETERŠILJA IN DROBNJAKA NA BALKONU

Peteršilj in drobnjak lahko enostavno vzgojimo v cvetličnih loncih na balkonu in terasi. Namesto cvetlic ali skupaj s cvetlicami. Vsak dan kuhamo in peteršilj ter drobnjak zelo pogosto uporabljamo. Zato izkoristimo sončen balkon ali teraso.

 

 

 

 

Sejemo lahko že sedaj, od srede februarja naprej.
Izberemo cvetlična korita, ki se prilegajo našim balkonom in terasi (obvezno morajo imeti spodaj luknjo, da se voda odceja). Če uporabimo lanskoletne, jih dobro operemo. Napolnimo jih z kvalitetnim substratom. V en lonček ali korito posejemo peteršilj, v drugega drobnjak. Lahko jih sejemo skupaj v eno korito. Kasneje lahko tudi dodamo še kakšno drugo začimbnico.

 

 

Do kalitve lončke pustimo v toplem prostoru, na svetlobi in redno zalivamo ali pršimo. En teden po kalitvi, lahko lonce postavimo na prosto. Tega ne naredimo, če bo zares zelo mrzlo. Na prostem jih lahko  prekrijemo s folijo ali kopreno.

 

 

 

 

Ko so rastline dovolj velike, jih režemo in uporabljamo. Seveda se obrastejo. Tako imamo svež peteršilj in drobnjak pri roki od zgodnje pomladi tja v pozno jesen. Listi peteršilja in drobnjaka so tudi dekorativni!

 

 

 

 

Če drobnjaka ne režemo cel čas, bo čudovito cvetel.