VSE O GREDICAH

Potke med gredicami

Ozke »pohodne« potke nam prihranijo prostor in delo. Naj ne bodo pregloboke, saj se lahko, predvsem na peščenih tleh, zgodi, da voda z gredice prehitro odteče. Lepše pohodne so seveda utrjene potke (z lesenimi deskami ali lesnimi sekanci). Širina poti naj bo vsaj 30 cm, saj se na gredicah rastoča zelenjava ali cvetlice rade nagibajo na pot, preozka pot pa lahko hitro postane neprehodna.

 

Velikost gredice
Za optimalno pripravo in obdelavo gredic je najbolje, da so gredice med potkami široke 1,20 m. Na tako gredico lahko zasejemo vrtnine ali cvetlice v 4 vrste na razdaljo 30 cm ali 3 na razdaljo 40 cm. Pri tej širini je tudi sredina gredice dosegljiva za obdelavo.

 

 

Priprava gredice
Težka tla prekopljemo pred zimo, saj mraz pospeši drobljenje zemlje in s tem večjo zračnost tal. Lahka, peščena tla prekopavamo spomladi. Lahka tla lahko prekopljemo oz. zrahljamo z vilami.

Spomladi tla zravnamo (z motiko in grabljami). Po gredicah čim manj hodimo. Potem, ko tla poravnamo, jih pustimo stati 14 dni. Če prekopljemo šele spomladi, jih pustimo na miru tri tedne. V tem času se tla usedejo (sklenejo). V nesklenjenih tleh seme neenakomerno kali, saj korenine za rast potrebujejo kompaktna tla. Na nesklenjenih tleh korenček ne oblikuje raven, ampak razcepljen koren.

Tik pred setvijo odstranimo plevel in tla še enkrat pregrabimo in zravnamo.

 

Oskrba gredice
Tla med rastlinami prekrivamo (mulčimo). Tako ostanejo rahla in živa, plevel pa slabše kali. Če ne mulčimo (nimamo dovolj materiala, imamo polže, voluharja in miši), vsaka 2 tedna narahlo okopljemo. S tem preprečimo izhlapevanje talne vlage in rast plevelom.

Ko pridelke poberemo, odstranimo večje rastline, tla plitvo prekopljemo in pregrabimo ter nadaljujemo s setvijo.

Na gredici naj vedno kaj raste. Če nimamo drugega, posejemo rastline za zeleno gnojenje (facelija, sabljasti triplat, ajda, špinača), drugače se nam nanjo naseli plevel (seme iz zraka ali rast iz korenin v tleh).