Skladiščenje v zasipnici

V zasipnici shranjujemo korenovke – repo, kolerabo, gomoljno zeleno, rdečo peso, korenček, korene peteršilja. Za zasipnico uporabimo kartonsko ali leseno škatlo, veliko vedro ali čeber, v katerega nasujemo mivko ali droben pesek, vlažno zemljo ali žagovino. Nasujemo plast mivke, nanj položimo korene oziroma gomolje, zopet damo plast mivke in nato gomolje, dokler ni škatla oziroma posoda polna. Tako pripravljeno zasipnico hranimo na temnem in hladnem prostoru, pri tem pa pazimo, da v prostor ne vdira mraz.

 

Nekoč (lahko pa tudi danes) so za zasipnico uredili del njive ali vrta in sicer tako, da so izkopali približno meter globoko luknjo, jo obložili z listjem in slamo, korene ali gomolje položili v jamo, jih pokrili z listjem ali slamo ter vse skupaj zasuli z zemljo.

 

 

 

 

 

 

Različne “zaispnice” lahko kupimo!

 

 

 

 

 

 

Gomolje in korene pred skladiščenjem očistimo s rahlo krtačo (ne operemo ali strgamo).