SICILJANSKA LAGENARIA

Lagenaria ali siciljanska lagenaria, po italijansko Cucuzzella, je posebna buča, ki uspeva tako na vrtu kot v velikem loncu na sončni terasi ali balkonu.

 

Lagenarija (Lagenaria siceraria »longissima«) je ena najstarejših kulturnih rastlin, ko izvira iz Afrike in smo jo v Evropi gojili že pred prihodom buč iz Amerike.
Je IZREDNO hitro rastoča popenjavka. Oblikuje dolge poganjke z velikimi, lepo oblikovanimi listi prelepe zelene barve in velikimi dekorativnimi belimi cvetovi. Iz cvetov se razvijejo do 1 m dolgi, svetlo zeleni plodovi, ki imajo kremasto belo in okusno meso.

 

 

 Vzgoja siciljanske lagenarije
Seme sejemo na prosto konec aprila do srede maja, ko mine nevarnost pozebe. Če je še hladno in se obetajo nižje temperature, setveno površino prekrijemo z kopreno. Globina sajenja je 3-5 cm.
V vrtu ji izberemo sočno lego in tla obilno pognojimo s hlevskim gnojem, kompostom ali organskim gnojilom. Lagenaria zahteva vlažna, globoka humozna tla.
Ni zahtevna rastlina in se bujno razraste, zato ji namenimo več prostora. V majhnem vrtu jo posejemo oz. rastline presadimo ob rob in jih napeljemo na različne opore: ograja, mreža, pergola, špalir, itd. Plodovi, ki visijo so ravni (gravitacija). Če se razraste po tleh, bodo plodovi zviti kot kača. Tla pod rastlinami obvezno prekrivamo. S tem ostanejo tla vlažna in plodovi niso umazani (če rastejo na tleh).
Teko rasti, ko laganeria bujno cveti in rodi, gnojimo vsake 3 tedne (do konca avgusta).
V suši obvezno zalivamo (pod list, ne po rastlini).
Jemo mlade plodove (optimalna velikost je 8-10 cm), ki jih pripravljamo kot bučke: na žaru, polnjene, dušene, v juhah in mineštrah. Večje plodove previdno pobiramo, da jih ne polomimo. Jih posušimo in imamo za okras.
Užitni so tudi mladi listi.
Odlično raste tudi v večjih posodah na sončnih terasah in balkonih ob pergoli.

 

 

RECEPT
SICILJANSKA MINEŠTRA Z LAGENARIO
Sestavine: 1 mlada siciljanska lagenarija, 2 korenčka, šop mlade čebule ali 1 čebula, 20 dag mladega krompirja, 500 g graha, 1 pest mladega stročjega fižola, 1 pest blitve, 2 stroka česna, 500 g suhih svinjskih reber, 100 g drobnih testenin, oljčno olje, sol, timijan.
Priprava: Zelenjavo operemo in nasekljamo. Česen na oljčnem olju prepražimo, da zadiši, dodamo narezano čebulo, narezana svinjska rebra in ostalo sesekljano zelenjavo. Vse skupaj dobro prepražimo in zalijemo z vodo. Ko zavre kuhamo na zmernem ognju približno 1 uro in pol. Na koncu dodamo še testenine in jih kuhamo po navodilih. Na koncu začinimo s timijanom.