SETEV SOLATE

SETEV OSVEŽUJOČIH »SOLAT«

 »Solata« ni samo solata. Je več kot solata. Solate so tudi naslednje vrtnine: mešanica listnatih vrtnin, rukola, radič, endivija, motovilec, mlada špinača, novozelandska špinača, malabar špinača, mladi listi korenčka in rdeče pese in še kaj bi se našlo.

Različne »solate« sejemo celo leto, od zgodnje pomladi do pozne jeseni. Z pravilno izbiro vrst in sort, pravočasno setvijo, lahkotnim sprotnim delom, z prijaznim vremenom, imamo svežo domačo »solato« vse leto.

 

 

 

Začnemo spomladi in sejemo vsake 14 dni, po malo, kjer pač imamo prostor.

 

 

 

 

 

Prva setev, konec februarja je v tople grede in plastenike ali rastlinjake, če jih imamo. Sledi setev v visoke grede, v balkonske zabojčke in na koncu na prosto. Na prostem gredice prekrijemo s kopreno, ne samo zaradi toplote ampak tudi zaradi ptičev. Solata bolje kali na svetlobi, zato seme samo minimalno potisnemo ob tla. Prekrivamo s čim tanjšo plastjo zemlje. In zalijemo, če je sušno in če ni obetov za dež. Tudi spomladi. Solata kali pri nižjih temperaturah, ne mara pa visokih. Ker je poleti vroče, sejemo manj solate in več endivij, listnih mešanic in radiča. Od 15. avgusta pa začnemo s setvijo motovilca in zimskih solat. V neogrevanem rastlinjaku lahko sejemo še oktobra in novembra.