SESTRSKA GREDICA

Maji in Azteki so skupaj sejali koruzo, visoki fižol in buče. Tak način pridelave se imenuje MILPA oz. SESTRSKA GREDICA (pojavlja se tudi v legendah južnoameriških in nekaterih severnoameriških Indijancev).

Vse tri vrtnine se kot sestre dopolnjujejo. Glavna vrtnina je koruza, ki nudi oporo visokemu fižolu. Fižol bogati tla z dušikom, buče pa prekrivajo tla, da so hladna, vlažna in brez plevelov. Iz koruze delamo tortilje, tako da so kot buče vir škroba in vitaminov. Fižol je vir beljakovin, mineralov in vitaminov.

Konec aprila na gredico posejemo sladko koruzo in buče. Ko je koruza visoka 10–15 cm, posejemo fižol (1–2 semena fižola posadimo 10 cm stran od posameznega stebla koruze). Kasneje šibkejšo rastlino visokega fižola odstranimo, da raste samo ena rastlina fižola na eni rastlini koruze. Med posameznimi rastlinami koruze pa mora biti dovolj prostora, da rastejo buče.

Predlogi zasaditve:

  • Koruza naj raste na gredici v vrstah, ki so med seboj oddaljene 60 cm. Razdalja med rastlinami v vrsti naj bo 30 cm. Buče posadimo okoli.
  • Med 3 vrstami koruze pustimo 1,2 m širok pas za buče.

Buče morajo biti 50–60 cm stran od koruze in fižola ter 2 m stran od naslednje buče.

Buče in fižol osujemo. Redno jih gnojimo. Mlade poganjke buč pravilno razporedimo med koruzo. Starejši poganjki buč ne prenašajo premikanja.

V takšni družbi se je najbolje obnesla bučka Hokaido. Lahko posejemo tudi bučke oz. cukine (grmički), da imamo več prostora za prehod.