REDKVICA

Koren redkvice ni odebeljena korenina kot pri korenčku, ampak odebeljeno steblo med korenino in kličnimi listi. Zato so redkvice vedno delno nad zemljo.

Redkvica najbolje raste na sončni legi. Najbolje raste na tleh, pognojenih s kompostom (ne mara svežega hlevskega gnoja in tudi mineralnih gnojil se izogibajmo. Tla morajo biti vedno vlažna, zato da preprečimo napad bolhačev in olesenitev redkvic. Bolhači delajo na listih luknjice, ki pa predstavljajo bolj vizualno škodo, saj jih v zdravem vrtu nikoli ni toliko, da bi naredili resno škodo.

Redkvice najbolje rastejo v mešanih posevkih s solato, korenčkom, špinačo, blitvo in paradižnikom ali na robu gredic. Okusnejše so, če rastejo v bližini kapucinke. Slabi sosedi sta čebula in kumare. Naj ne sledijo samim sebi, redkvi in naj ne rastejo v družbi z zeljem.

 

 Sejemo jih takoj spomladi, ko nam tla dopuščajo, tudi v hladne grede, folijski tunel in pod kopreno. Razdalja med vrstami naj bo 15 cm, v vrsti pa redčimo na 4-5 cm. Pri redčenju mlade izpuljene redkvice obvezno pojemo v solati. Sejemo jih preko celega poletja do srede septembra. Hitro rastejo, zato jih ljubitelji lahko sejejo vsake 14 dni.
Redkvice so odlične tudi, če uporabimo seme na traku!

Nobena zelenjava ne dozori tako hitro: redkvice dozorijo v 6-8 tednih, odvisno od letnega časa setve. Jemo jih mlade.

Vse sorte redkvic imajo belo meso in vse imajo podoben okus, uganili ste, po redkvici. Razlike so le v barvi kože in obliki.

 

 

 

Ko gredo v cvet, redkvice niso užitne. Zato pa cvetovi privlačijo domače in divje čebele in iz njih se razvije mali stroki s semeni, ki so lahko pikanten dodatek k solati.