RDEČA PESA, OBVEZNA TEDENSKA ZELENJAVA

Zelo zdravo je vsak teden spiti nekaj kozarcev soka rdeče pese. Še boljše pa je, če si sok pripravimo sami iz rdeče pese, ki si jo vzgojimo na domačem vrtu.

BIO_Rdeca pesa detroit_photoRdeča pesa, latinsko Beta vulgaris subsp. vulgaris, je ena od vrtnin, ki izvira iz naše regije (Mediteran) in je nismo uvozili od drugod. Razlog več, da jo uživamo pogosteje.
Je zelenjava, katero bi morali zavestno več saditi v domačem vrtu:
• ni zelo zahtevna (vendar pozor: določene lege ji nikakor ne ustrezajo (sicer še nisem ugotovila zakaj);
• prenaša tudi hladnejše vreme (torej je za višje lege odlična)
• raste od pomladi do jeseni: sejemo jo večkrat; izkoristimo prazna mesta v zelenjavnem vrtu še v juliju. Pridelke pobiramo celo poletje do pozne jeseni.
• Se jo odlično skladišči: cele gomolje ali vloženo v kis ali pa jo predelamo v sok
• Je izrazito zdrava, če ne skoraj zdravilna zelenjava (velika vsebnost železa, silicija, vlaknin, itd.)

Sejemo jo na sončno gredico, v rahla tla. Tudi rahlo polsenco bo prenesla. Na težkih tleh slabše uspeva. S setvijo začnemo aprila in končamo julija. Sejemo v vrste, ki so med seboj oddaljene 30 cm. Tekom rasti jo redčimo in mlade rastlinice obvezno zaužijemo v solati. Ali pa jih presadimo k drugim vrtninam, da jim bo tam delala družbo. Nikakor mladih rastlinic ne zavržemo, saj je škoda te prehranske bombe.
Lahko jo sejemo skupaj s kolerabico ali čebulo: na gredici je vrsta rdeče pese, vrsta kolerabice ali čebule in nato spet vrsta rdeče pese. Vmes pa kakšna posamezna cvetlica za popestritev. Dobri sosedje rdeči pesi so še fižol, grah, kumina, koper, koriander, kumare.
Potrebuje zmerno veliko hranil, zato jo obvezno gnojimo s kompostom.
Potrebuje tudi konstantno vlago, zato jo v sušnem vremenu obvezno namakamo (kapljično namakanje). Hvaležna bo tudi, če jo zalijemo s kakšno brozgo; npr. gabezovo, ki ima veliko kalija.

Peso pulimo sproti, ko je še mlada ali potem ko že ima oblikovanje gomolje. Že okoli 8-10 tednov po setvi so mlade »kroglice« prava delikatesa. Okrogle sorte dozorijo prej kot podolgovate. Obvezno jo dodamo zelenjavnim sokovom.
Zares zrela je, ko ima rahlo pegaste liste. Če je prezrela dobi kolobarje oz. počasi oleseni in izgubi pravo aromo. Zato jo še pravočasno poberemo. Pa tudi pravega jesenskega mraza ne mara. Oktober je tisti mesec za jesensko pobiranje.
Rdeče pese ne smemo na nobenem mestu raniti! Zato jo previdno izpulimo iz tal in jo pustimo čez dan na gredi, da se posuši. Lahko jo tudi z vilami privzdignemo iz tal in nato kasneje populimo, zato da zrahljamo korenine. Ostanke zemlje odstranimo s prsti. Peso nikoli med seboj ne trkamo. Liste odstranimo tako, da jih previdno zasukamo, da ohranijo listno srce.
Redkvica non plus ultraPloščate sorte najlaže pobiramo (sorta egiptovska), nato okrogle (sorti bikor in detroit), najbolj čvrsto zasidrane v tleh pa so podolgovate sorte (sorta cylindra). Ko smo že pri sortah: zakaj ne bi poskusili z cenjeno italijansko sorto TONDA DI CHIOGGA, ki je okrogla in ima bele in rdeče kolobarje?

Rdečo peso lahko dobro hranimo. Prenese temperaturo do -5 oC, zato lahko v topli jeseni ostane še časa na gredi in jo postopoma pobiramo. Rdečo peso lahko uskladiščimo (cele gomolje in neoprano) v mivki, žaganju, v kokosovih vlaknih, tako da ven gleda samo listno srce. Na tak način jo lahko uskladiščimo v hladni kleti ali garaži, kjer pa ne sme zmrzovati, tja do pomladi. Zdrži tudi 4 tedne v hladilniku, ovita v časopisni papir. Vložena pa nam pomaga pri zimskih prehladih do pomladi.
Rdeča pesa je odlična v solati: skuhamo v lupini, da je ne ranimo, kuhano z roko olupimo, naribamo, dodamo olje, kis in celo kumino. Iz nje si tudi pripravimo juhe (ruski boršč), enolončnice in še veliko drugih zanimivih jedi, katerih receptov ne bo težko najti. Kot sem že omenila jo tudi vložimo in sočimo. Zaradi svoje bogate vsebnosti (železo, silicij, kalij, vitamin B in folne kisline) je odlična za krepitev imunskega sistema in proti slabokrvnosti. Hkrati spodbuja apetit in pospešuje prebavo. Ker pa si težko pridelamo dovolj pese za celo leto, za obvezni tedenski napitek, si sok preprosto kupimo. V trgovinah je na voljo uvožen in celo domač sok iz rdeče pese. Na zdravje!