Pridelava semena v 2015

Nekaj utrinkov iz naše pridelave semena v letu 2015

IMG_1177SLOVENIJA

Letos je za nas ga. Katarina B. v kraju Kobilje v Prekmurju pridelala seme svetlo zelenih bučk.
Njivo je prekrila s folijo in uredila namakanje. Bučke za dobro rast nujno potrebujejo sončno vreme in letos poleti ga je bilo v izobilju. Pridelek dobro zrelih bučk in s tem kvalitetnega semena je bil zato velik. Septembra je gospa Katarina s prijateljicami z njive pobrala zrele bučke. Vsako so morale prerezati, ročno pobrati ven seme in ga sprati z vodo. To so počele ves mesec. Oprano seme je Katarina sušila na žičnatih mrežah na prepišnem podstrešju.
Seme smo nato dostavili v podjetje Suba Seeds, da bi ga fino očistili in preverili kalivost, čistoto, vlago in zdravstveno stanje. Seme je bilo zapakirano v male vrečice in letos bo že v ponudbi za naše kupce.

 

DSC02088

VOJVODINA, SRBIJA

Vojvodina ima odlične pogoje za pridelavo semena – ugodno podnebje, pravilno razporeditev padavin, odlično zemljo, ogromne poljedelske površine, mehanizacijo, namakanje, znanje in izkušnje. Z našimi znanimi kooperanti smo pridelali seme solat, bučk, paradižnika, pora, čebule in različnih zelišč.

 

 

 

 

DSC_0142

POKRAJINA PIEMONTE (SEVER ITALIJE)

V pokrajini Piemonte so idealni pogoji za pridelavo semena fižola. Ni preveč vroče (fižol pri visoki temperaturi ne obrodi) in imajo dovolj vode, ki priteče izpod Alp (fižol potrebuje veliko vode za dobro in bujno rast). Letos smo tam pridelali nov domač fižol Slavonski zeleni, nizek Češnjevec, nizko vigno, limski fižol in še mnogo drugih sort fižola.