PRAVOČASNA IN PRAVILNA SETEV

Seme za kalitev potrebuje vlago, toploto in zrak!

Sejemo pravi čas. Seme vsake vrtnine ima posebne zahteve, ki jih moramo upoštevati. Pogoste napake, ki jih napravimo pri setvi, so: sejemo v slabo pripravljeno ali prehladno zemljo, sejemo pregloboko ali preplitvo, tla so presuha ali prevlažna, ne upoštevamo, da nekatere vrtnine kalijo zelo dolgo (korenček npr. potrebuje za vznik tudi en mesec).

Vedno moramo izbrati pravo gostoto rastlin – pazimo na medvrstne razdalje (običajno sejemo na gosto v vrsto in kasneje vrtnine ter cvetlice ustrezno redčimo; gostote so navedene na vrečicah s semeni, v različni literaturi o zelenjavi in cvetlicah; pravilno gostoto pa poznamo tudi na podlagi izkušenj).

 

 

 

 

Že v starih časih so ljudje vedeli, kako izboljšati kalivost semen. Za semena različnih vrst so pripravili različne kopeli, ki pospešijo kalitev in rast kalčkov:
• Semena stročnic, npr. graha, fižola, boba, leče, vigne namakamo najmanj eno uro v kamiličnem izvlečku (2 žlički posušenih kamiličnih cvetov pustimo stati 10-12 ur vodi). Kamilica razkuži in pospeši kalitev.
• Baldrijan »greje« in pospešuje rast korenin pri kalčkih. To zeliščno kopel uporabimo pri semenih čebule, pora, paradižnika, paprike, andske jagode in poletnih cvetlic. Večurno kopel pa privoščimo semenom vrtnin, ki so občutljiva na nizke temperature: kumare, melone, bučke.
• S kopeljo iz česna in hrena lahko zaščitimo semena pred napadom različnih talnih glivic (npr. padavico sadik). 100-150 g česna oz. hrena na drobno narežemo in prelijemo z deževnico. Po 1-3 urah precedimo. Česnova kopel je dobra za semena paradižnikov, kumar, cinij, ognjiča. Hrenova kopel pa dobro dene semenu vseh zelenjadnic in cvetlic, razen kapusnicam.
• Tudi kopel iz njivske preslice je dobrodejna za vsa semena, saj mladi kalčki silicij iz preslice, vgradijo v svoje celične stene in se tako bolje borijo proti napadom škodljivih glivičnih bolezni.