PARADIŽNIK, ni da ni

Opečeno kožo (tudi od sonca) prekrijemo s tanko narezanim paradižnikom. Paradižnik hladi in pomirja.

Če smo čez dan malo utrujeni, depresivni ali se kakorkoli slabo počutimo, pojemo en svež paradižnik z domačega vrta. Paradižnik zviša sladkor v krvi in poživi živce ter možgane!

Paradižnik je diuretik. Pojemo, ga ko nam zatekajo noge in nimamo možnosti za gibanje.

Paradižnik je koristen tudi pri prebavnih težavah.

Pri preobilnem potenju si naredimo kopel s paradižnikom: 5 litrov paradižnikovega soka dodamo vodni kopeli in se v njej kopamo vsaj 15 minut.

Proti mozoljem je odlična maska iz paradižnika in medu: 2 paradižnika stisnemo in dodamo 1 žličko medu. Vse skupaj zmešamo in si naredimo obrazno masko za 10 minut.

Paradižnik in njegov sok krepita imunski sistem. Ko smo prehlajeni, jemo več paradižnika ali pijemo več paradižnikovega soka.

Pred glavno jedjo pojemo 1-2 narezana paradižnika (lahko v solati). Potem nismo več tako lačni in pojemo manj glavne jedi. To je odlična pomoč pri utemeljenem in zdravem hujšanju.

Če imate vneto ustno votlino, lahko poskusite s paradižnikom in sladkorjem. Odrežite rezino svežega paradižnika z domačega vrta in nanjo nasujte malo sladkorja. Rezino položite s tisto stranjo, kjer je sladkor, na rano v usta. Naj učinkuje 5 do 10 minut.

Paradižnik posadimo v lonec in pred vhod ali na okensko polico. Njegov vonj odganja komarje in muhe!

Paradižnik posadimo med kapusnice (zelje, cvetača, ohrovt, brokoli, brstični ohrovt), saj odvrača kapusovega belina. To je metuljček, katerega gosenice požrejo in zamažejo liste kapusnic.

Proti kapusovem belinu se borimo tudi z izvlečkom iz paradižnikovih listov. Paradižnikove liste prelijemo z vodo in pustimo nekaj dni stati. Razredčimo in prelijemo napadene rastline kapusnic.