O SEMENU IN SETVI

Večina semen lahko kali v temi.
So pa izjeme. Seme naslednjih rastlin za kalitev nujno potrebuje svetlobo, zato ga po setvi NE prekrivamo z zemljo: zelena, koper, solata, šetraj, origano, kamilica, šetraj, bazilika, lobelija, petunija, portulak ali tolščak, salvija ali žajbelj.
Večino semen pa ob setvi prekrijemo z zemljo (debelina prekrivne plasti zemlje je trikratna debelina semena).

 

 

 

 

Če sejemo pregloboko, se zgodi, da seme ne kali:
– globlje v tleh je bolj hladno, zato seme slabše kali
– če je pregloboko, se droben kalček ne prebije na površino

Če sejemo preplitvo, se zgodi, da seme ne kali:
– seme spere dež s površine
– pojejo ga različni prebivalci vrta
– kalčki se lahko slabo ukoreninijo, ker nimajo pravega stika z zemljo

 

 

NA SAMO KALITEV PA VPLIVATA TUDI USTREZNA TEMPERATURA TAL IN VLAGA.
Večina semen zelenjave najbolje kali na temperaturi tal 16-21 oC.
Nekatera semena lahko kalijo TUDI pri nižji temperaturi 7-10 oC. To so semena rukole, brokolija, brstičnega ohrovta, zelja, korenčka, cvetače, ohrovta, pora, kolerabice, solate, čebule, peteršilja, pastinaka, graha, redkve, špinače, repe, boreča, kamilice, koriandra, kopra, timijana. Vseeno pa le-ta bolje in hitreje kalijo v toplejših tleh.

 

 

 

 

SEJEMO v dobro pripravljena (mrvičasta, čim manj velikih delcev) in vlažna tla.

 

Nekatero seme bolje kali, če ga preko noči namočimo: špargelj, fižol, korenček, koruza, okra ali bamija, peteršilj, grah, bučke in buče, rdeča pesa in blitva. V vodo lahko dodamo kis, kamilice, itd.

 

 

 

Nekatere rastline NE prenašajo presajanja, zato jih sejemo direktno na prosto in kasneje redčimo: janež, rukola, divja rukvica, boreč, korenček, koriander, koper, peteršilj, pastinak, grah, redkvica, redkev, repa, špinača, blitva, koleraba.