NEKAJ O DOMAČI VZGOJI SADIK

Priprava posodic za setev
Posode za setev: plastični lončki, lesene gajbice, mini rastlinjaki s prozornim pokrovom, kupljeni kalilniki, setvena gnezda, za bob, npr. rolica za toaletni papir itd. Vse posode, kamor sejemo, morajo biti čiste (umazane dobro operemo in očistimo).
Posode do roba napolnimo s kvalitetno zemljo (subtratom) za setev (rahle in drobno mrvičaste strukture, skoraj brez hranil) in jo nato z deščico pritisnemo, tako da do vrhnjega roba posode ostane 1–2 cm prostora. Tako oblikujemo ravno setveno površino, zemlja je kompaktna, da se korenine lažje učvrstijo, pri zalivanju se seme in zemlja ne izpirata iz posode.
sadike vzgoja4

Optimalen čas za setev za vzgojo sadik je prva polovica marca. Takrat je že dovolj svetlo in sadike bodo dovolj velike za pravočasno presajanje na prosto.

Pametno sejemo
Večja semena (kumare, jajčevec, paradižnik, paprika, čili, andska jagoda) sejemo lahko neposredno v lončke, po 2–3 semena skupaj. Kasneje pustimo v lončku samo eno rastlino.
Semen, ki kalijo na svetlobi (skoraj vse začimbnice z zeleno vred), ne prekrijemo, ampak jih samo pritisnemo ob zemljo. Ostala semena, tista, ki kalijo v temi, obvezno prekrijemo s plastjo zemlje.
Nekatera semena čez noč namočimo, da hitreje kalijo.

Vlaga
Okolica kalečega semena mora biti vedno optimalno vlažna. Zemlja se ne sme izsušiti, kalečih rastlinic ne smemo utopiti, zato redno škropimo z mlačno vodo. Posode lahko tudi prekrijemo s steklom ali prozornim plastičnim pokrovom, da voda ne izhlapi. Pokrov odmaknemo, ko ovira rast mladih rastlin.

Pikiranje
Ko imajo rastline 2 prava lista (torej s kličnimi listi 4 liste), jih presadimo v večje posode. Presajamo lahko tudi kasneje, vendar velja, da se mlajše rastline prej prilagodijo na novo okolje. Presadimo jih v večje lončke v zemljo, ki vsebuje hranila.

sadike vzgoja3

Prostor za vzgojo sadik
Izberemo svetlo okensko polico, ki ni izpostavljena žgočemu soncu. Vsak dan jih obrnemo za 180o, zato da bodo rastline enakomerno osvetljene. Lončki ne smejo biti na kamnu oz. na hladni površini, ker se lahko korenine »prehladijo.
sadike vzgoja5 sadike vzgoja1