NASVETI PRI POBIRANJU PRIDELKOV

 

Glavnato solato režemo, ko doseže polno zrelost. Takrat je najbolj kompaktna.

 

 

 

Grahova zrna pobiramo, ko so še zelena, takrat so mehka in sladka. Če zamudimo pravi čas, jih pustimo, da dozorijo (če nam jih ptiči in druge živali  ne pohrustajo kar na vrtu), jih posušimo in shranimo.

 

 

 

Špinača, solata in motovilec imajo pozno popoldne manj nitratov. Zgodaj zjutraj in v oblačnem vremenu so listi še posebno krhki, vendar vsebujejo več nitratov.

 

 

 

 

Pri gomoljni zeleni ne trgamo listov, saj jih gomolj potrebuje za rast. Za sproti si posejemo listno zeleno.

 

 

 

Paradižnike pobiramo, ko so popolnoma obarvani.

 

 

 

 

 

Melancane (jajčevce) pobiramo, ko se še svetijo. Prezreli so mokasti in slabega okusa.

 

 

 

Papriko in feferone pobiramo, ko so popolnoma obarvani, kajti takrat imajo pravo aromo oz. ostrino. Seveda jih lahko pobiramo že prej, vendar jih porabimo, saj pobrani (za razliko od paradižnika) ne bodo dozoreli..

 

 

Bučke pobiramo mlade. Dolge do 15 cm lahko uživamo kar surove in neolupljene, večje moramo običajno olupiti in skuhati.

 

 

 

 

Sladka koruza ima najbolj okusna zrna, ko laski postanejo rjavi. Ne čakamo predolgo, saj se sladkor začne spreminjati v škrob.

 

 

 

Kolerabice in redkvice pobiramo, ko so srednje velike – prevelike so puhle.

 

 

 

Optimalno zreli stroki stročjega fižola se enostavno prelomijo in mesto preloma je gladko. Če stroke upognemo in se ne prelomijo ali pa so robovi nitasti, pomeni, da je stročji fižol prezrel in bo po kuhanju nitast in lesen.

 

 

 

Korenovke, kot so rdeča pesa, korenček, repa lahko jemo v katerikoli velikosti. Mlajši koreni so bolj sladki. Če pa jih želimo skladiščiti, jih moramo pustiti, da dozorijo do konca in jih pobiramo pozno v jesen.

 

 

 

Mlado blitvo lahko uživamo surovo; liste režemo, ko so veliki približno 15 cm. Če jemo tudi stebla (pisano stebelna blitva), režemo kasneje, ko so listi večji. Večja blitva surova ni več užitna.

 

 

 

Grah, fižol, kumare, papriko, jajčevce, bučke, buče, melone režemo s škarjami ali nožem. Ne trgamo, da ne poškodujemo rastline.