NAJLEPŠE NARCISE

 

V Sloveniji narcise rastejo tudi v naravi.

 

 

 

So prve znanilke pomladi. Najlepše so, če rastejo v velikih skupinah, predvsem na travnikih. Lahko jih gojimo tudi v loncih. Odlične so za šopke, saj v vazi dolgo zdržijo.

 

 

 

 

Narcise glede na obliko in velikost cveta delimo na več skupin:

TROBENTASTE NARCISE:             Privenček je dolg najmanj toliko kot lističi cvetnega odevala; na peclju je po en cvet.

ŠIROKOPRIVENČASTE NARCISE: Privenček je krajši od lističev cvenega odevala, a vseeno dolg za tretjino njegove dolžine; na peclju je po en cvet.

DROBNOPRIVENČASTE NARCISE:            Privenček je krajši od tretijne doložine lista cvetnega odevala; na peclju je po en cvet.

DVOJNE NARCISE:          Cvetovi so polnjeni (imajo povečano število listov cvetnega odevala in/ali privenčka), na enem steblu je več cvetov.

TRIANDRUS NARCISE:    Povešavi cvetovi imajo nazaj zasukane liste cvenega odevala. 2-6 cvetov na enem peclju.

CIKLAMASTE NARCISE:  Rahlo povešen cvet ima dolg trobentast privenček in močno nazaj zasukane liste cvenega odevala; na peclju je po en cvet.

ŽONIKLE NARCISE:         SLADKO DIŠEČ cvet s kratko trobento. Več cvetov na enem steblu.

TACETE NARCISE:           ZELO DIŠEČI CVETOVI, 10 in več cvetov na enem peclju. ZGODAJ zacveti.

POETICUS NARCISE:       Privenček je majhen, rdeč ali oranžen, cvetno odevalo belo. 1-2 cvetova na peclju. MOČNO DIŠIJO. POZNO cvetijo.

BOTANIČNE NARCISE:    Raznolika skupina, v kateri so izbrane vrste iz narave.

NACEPLJENE NARCISE:  Privenček je nacepljen vsaj do tretijne svoje dolžine.

DRUGI KRIŽANCI:            Sorte, ki jih ne noremo uvrstiti v nobeno od prejšnih skupin.

 

LEGA:  Potrebujejo sončno lego.

TLA:  Sadimo jih na travnike, v gredice, na obrobke, v skalnjake, v lonce (dvorišče, balkon, terasa). Zemlja mora biti dobro prepustna (ne prenašajo stoječe vode). Ob sajenju dodamo kompost.

SAJENJE:  Globina sajenja je odvisna od velikosti čebulic. Posadimo 2x toliko globoko kot je velika čebulica. Sadimo oktobra.

GNOJENJE:  Zgodaj spomladi pognojimo s kvalitetnim mineralnim gnojilom. Po končanem cvetenju jih zopet pognojimo. Če je suša, predvsem v času cvetenja in po cvetenju, zalivamo.

 

 

 

 

ČAS CVETENJA:  Odvisen od sorte. Prve zacvetijo že proti koncu zime (februarja), zadnje šele zgodaj poleti. Narcise, ki smo jih posadili oktobra v lonce, lahko že za Božič prenesemo v stanovanje, da bodo zacvetele.

 

 

 

 

V VAZI:  Narcise so odlično rezano cvetje. V vazi, ob rednem menjavanju vode, zdržijo en teden. Cvetna stebla režemo tik nad tlemi. Cvetni popki so lahko odprti ali zaprti. Sveže nabranih narcis ne mešamo z drugimi cvetlicami. Pustimo, da sluzast izcedek izteče in jih naslednji dan kombiniramo z drugimi cvetlicami v vazi.

 

 

 

 

PO CVETENJU:  Odcvetele cvetove lahko porežemo, še predno začne nastajati seme. Liste pustimo, da propadejo po naravni poti. Listov NE vežemo v šope. Liste narcis, ki rastejo v travi pustmo pri miru vsaj 6 tednov po cvetenju. Čebule narcis lahko ostanejo v tleh več let (se naturalizirajo). Narcise iz loncev presadimo na prosto, da si opomorejo (ko se listi posušijo).