NA KRATKO O ZASTIRANJU TAL V ZELENJAVNEM VRTU

  • Zelena odeja se ne sme stikati s stebli rastlin, da se na rastlini ne tvori plesen. Okoli stebla pustimo prazen prostor (v krogu). To je še bolj pomembno pri debeli plasti zastirke.
  • Z zastiranjem ustvarimo senco, tako da ostane zemlja dlje časa vlažna, rahla in dobro prezračena.

zastirka gredica

  • Zastirka daje hrano živim bitjem v zemlji (predvsem mikroorganizmom).
  • Plast zastirke onemogoča rast plevelnih rastlin.
  • Če nimamo dovolj zelenja za zastiranje, najprej prekrijemo tla okoli sadik oz. rastlin, ki so najmanj časa na gredi.
  • Za zastirko bodo hvaležne vrtnine, ki dolgo rastejo– zelena ali zelje. Zastirka preprečuje napad bolhača, ljubitelja kapusnic (ta ima rad suha in skorjasta tla, ki mu služijo za odskok).
  • Zastirka je obvezna pri paradižniku papriki, ker potrebujeta veliko vlage.
  • Za zastiranje in gnojenje so odlični listi koprive, regrata in ognjiča, špinače ter lobode, ki jih načrtno imamo preveč v zelenjavnem vrtu, zato da lahko z njimi prekrivamo tla.

gabez

  • Z gabezom zastiramo paradižnik in krompir, saj gabez vsebuje veliko kalija.
  • Slaba stran zastirke so polži in miši. Če je napad premočan, zastirko odstranimo.
  • Če med mlado zelenjavo na tanko razporedimo pokošeno travo, je zemlja zaščitena pred soncem, hkrati pa jo trohneča trava bogati s hranljivimi snovmi.
  • Kot zastirko uporabimo vse rastlinske dele z vrta, ki jih ne použijemo, vendar ne pretiravamo z debelino zastirke.