MOTOVILEC ŽE SEJETE?

SETEV
Za pridelek septembra in oktobra sejemo od začetka do sredine avgusta. Za pridelek od novembra do srede marca sejemo septembra.
Sejemo ga lahko dokler je temperatura tal nad 5 oC, večkrat zapored. Najbolje vsak teden, vsakič ko spraznimo kakšno gredico.
Sejemo ga 1 cm globoko v dvojne vrste v razdalji 5-8 cm; med katerimi je 15 cm prostora (običajna širina motike).
Po setvi obvezno pritisnemo prekrito seme ob tla in obilno zalijemo, posebno avgusta, če ni dovolj padavin.
V suši tudi pred setvijo tla obilno zalijemo.
Posejano gredico lahko prekrijemo z zrelim kompostom (senči tla, ohranja vlago, preprečuje rast plevela in oskrbi tla s hranilnimi snovmi).
Ker ga sejemo v vrste na gosto, ga obvezno pravočasno razredčimo na 8-10 cm, drugače so rozete majhne in rumenijo. Kar nam otežuje čiščenje.
Motovilec redno okopavamo, saj plevela zares ne mara!
Celodnevno sonce (tudi pozimi) je obvezno!

URBANO VRTNARJENJE: motovilec je idealna vrtnina za urbano vrtnarjenje. Na balkonu in na okenskih policah uspeva v posodah od avgusta do marca. V balkonska korita ga sejemo predvsem jeseni, ko odstranimo balkonsko cvetje.

Odlično se obnese tudi v VISOKIH GREDAH. Izkoristimo jesen in zimo za setev motovilca!

 

 

Zimski pridelki motovilca
Gredice pravočasno prekrijemo z zimsko vrtno kopreno ali pa ga sejemo v rastlinjake, plastenjake in v tunele. V toplih dnevih ga odkrijemo, da ga prezračimo in preprečimo napad bolezni. Motovilec iz hladnih tal slabo črpa hranila, zato ga februarja pognojimo z organskim gnojilom.

Pobiranje
Liste režemo (ne prenizko, da ne ranimo »srčka«), ker se obrašča.

 

 

 

OKUS MOTOVILCA
Motovilec vsebuje veliko vitaminov in mineralov: vit. A, vit. C, železo, kalij, magnezij, fosfor, folna kislina. Ima malo kalorij. Spada v družino špajkovk, zato vsebuje tudi eterična olja, ki doprinesejo k odličnemu okusu.

IZ MOTOVILCA SI PRIPRAVLJAMO SMUTIJE
SMUTI IZ MOTOVILCA IN ANANASA
Sestavine: 2 dela motovilca, 2 dela ananasa, 1 del vode
Priprava: ananas olupimo in narežemo na koščke; motovilec operemo; sestavine damo v mešalec in 45 sekund mešamo; prelijemo v kozarce in takoj popijemo.

MOTOVILCA V SOLATI SE NIKAKOR NE MOREMO NAVELIČATI, SAJ MU LAHKO DODAJAMO (odvisno od letnega časa): kuhana jajca, fižol, seme granatnega jabolka, različne sire, različna semena, orehe, sladko koruzo, avokado, popečene šampinjone, koščke purana in tako naprej.