mešani posevki

Mešani posevki

Mešane posevke smo v zadnjih letih osvojili in ugotovili, da so »mešane gredice« lepše in dajejo obilnejše in okusnejše pridelke.

mešani posevkiZelenjavni vrt je naš domač košček narave, ki si ga oblikujemo pa lastnih željah, vendar z upoštevanjem naravnih zakonitosti. V naravi nobena rastlinska vrsta nima monopola. Skupaj v sožitju rastejo različne vrste rastlin in to zato, ker se med seboj dopolnjujejo. So dobre sosede. Tako si tudi v zelenjavnem vrti vzgajamo skupaj čim več različnih rastlin.

Pri vrtnarjenju z mešanimi posevki raste več vrtnin skupaj, lahko na gredi ali kar povprek po vrtu.

Rastline iz okolice sprejemajo snovi in jih v okolico oddajajo. Različne spojine, npr, eterična olja rastline oddajajo preko korenin v tla ali preko listov v zrak. Te spojine lahko spodbujajo ali zavirajo rast sosednjih rastlin ter talnih mikroorganizmov, odvračajo bolezni in škodljivce, ter vplivajo na aromo.

V domačem vrtu si ustvarimo različne sosede na podlagi izkušenj drugih (iz različne literature) ter na podlagi lastnih izkušenj: poznavanja domačega vrta in rasti vrtnin v njem.

Tudi znanstveniki se ukvarjajo z preučevanjem odnosov med rastlinami. To vedo imenujemo alelopatija. Alelopatíja je biološki pojav, pri katerem določeni organizem proizvaja eno ali več biokemijskih spojin, imenovanih alelokemikalije, ki vplivajo na rast, preživetje in razmnoževanje drugih organizmov.

PREDNOSTI MEŠANIH POSEVKOV

Mešani posevki niso ugodni samo za rastline ampak odlično vplivajo na tla in življenje v tleh in na splošno na boljšo kondicijo vrta. 

Manjši napad škodljivcev Rastline izločajo snovi, ki privabijo določene škodljivce, ki se hranijo s temi rastlinami. Če raste veliko različnih rastlin skupaj se vonjave premešajo. Škodljivec je zmeden in ne ve kam naj točno gre. Tako preprečujemo močne napade škodljivcev. Določene rastline tudi izločajo snovi, ki škodljivcem smrdijo in jih odvračajo.

ognjič in ostala družbaPestrost Vrt je podoben naravnemu biotopu. Gredice naj ne bodo strogo ločene in zasejane samo z eno vrsto rastline. Rastline se medsebojno spodbujajo v rasti in varujejo med seboj pred različnimi vplivi in pred napadi bolezni in škodljivcev. Vrtnine v pisani združbi so tudi okusnejše. Na večji vrtni površini si gredice lahko poljubno oblikujemo in zasajamo. Npr. na eni gredici si vzgojimo kumare, baziliko, na severni strani gredice kakšno sončnico in vmes med baziliko pustimo še kakšno rastlino, ki se nam je sama zasejala od prejšnjega leta. Sosedna gredica naj bo zasajena s kakšnimi cvetlicami in tako naprej. Možnosti kombinacije so številne. Kot nam je všeč. Vendar se s tem poslovimo od ravnih potk in brezhibno opletega vrta. Zavedati se moramo, da bo tak zelenjavni vrt deloval precej divje in neurejeno.

Zdrava tla Prednost mešanih posevkov je ta, da v vrtu, tako kot v naravi, ni golih, neporaslih tal. Rastline kombiniramo tako, da se med seboj dopolnjujejo tudi v času rasti. Ko poberemo eno vrtnino se druga razraste in prekrije tla. 

Tal ni potrebno prekopavati, saj so vedno pokrita in zaščitena pred soncem in močnim dežjem. Rastlinska odeja omogoča optimalno mikroklimo in optimalno življenje mikroorganizmom v tleh.

NEKAJ OSNOVNIH DEJSTEV:

O vplivu nekaterih rastlin na druge

RASTLINA SOSEDNJA RASTLINA VPLIVI
bazilika kumareV OKRASNIH LONCIH NA BALKONU privablja žuželke, ki oprašujejo kumare (več plodov), varuje kumare pred napadom plesniodganja muhe
šetraj fižol, bob varuje ju pred ušmi ter jima izboljša okus
koper kumare, zelja, korenček, rdeča pesa krepi odpornost svojih sosedov, vpliva na boljšokalivost semen, zato ga sejemo skupaj z naštetimivrtninami
kapucinka (Tropaeolum) sadno drevje, brokoli privablja uši, tako, da ne napadejo sosedov
kumina krompir izboljša okus krompirju
česen naj raste po celem vrtu, vendar ne v bližini fižola, graha in zelja; deluje baketristatično in fungicidno ter odganja miši
zelja, kolerabica zelena, paradižnik jih varujejo pred napadom nekaterih bolezni
sivka vrtnice varuje jih pred napadom uši in odganja mravlje
korenček por, čebula odganja čebulno muho in molja, ki napada por
por, čebula korenčekPO CELEM VRTU odganjata korenjevo muhovaruje rastline pred napadom pepelaste plesni
bob kumare, krompir, zelje, zelena,paradižnikPO CELEM VRTU zbira dušik, ki je koristen sosednjim rastlinamodganja voluharja
ognjič (Calendula) PO CELEM VRTU odganja nematode
zelena kapusnice varuje jih pred napadom kapusovega belina
špinača VSE VRTNINE korenine v tla izločajo saponine, ki spodbujajo rastvseh RASTLIN
žametnica (Tagetes) krompir, paradižnikPO CELEM VRTU odganja nematode
paradižnik kapusnice varuje kapusnice pred napadom kapusovega belina
timijan PO CELEM VRTU odganja polže in uši
kamilica zelje izboljša okus zelju
drobnjak PO CELEM VRTU deluje proti pepelasti plesni

 

NEKAJ KORISTNIH KRATKIH NASVETOV

Solata, najboljši sosed Najbolj zaželeni sosed v vrtu so solate: imajo kratko vegetacijo in jih sadimo kamorkoli na prazna mesta med kumare, grah, zelje, jagode, kolerabico, redkvico.

Korenček ljubi paradižnik, kajti močan vonj paradižnika odganja korenjevo muho. Korenček zrači tla, zadržuje talno vlago in odganja uši!

Paradižnik obožuje pastinak in peteršilj. Pastinak zrači tla, zadržuje talno vlago in odganja uši. Peteršilj ga varuje pred močnim napadom plesni.

Koper je priljubljen pri mnogih vrtninah. Sejmo ga hkrati z grahom, korenčkom, kumarami, solato in čebulo. Pospešuje kalitev korenčka! V vrtu senči tla in je zelo dekorativen.

Boreč varuje kapusnice in odvrača polže.

Koriander je dekorativen, privablja koristne žuželke in vsestransko uporabne v kuhinji za pripravo eksotičnih jedi. 

 DSC02727

RAZLIČNI PRIMERI MEŠANIH POSEVKOV 

1. Mešani posevek z zeljem (ali rdečim zeljem ali ohrovtom), bobom in zeleno

Nasveti pri setvi/presajanju

120 cm široko gredo razdelimo na 3 vrste (med seboj so oddaljene 40 cm). V prvi in drugi vrsti raste bob, v srednji pa izmenjalno rastlina zelja in zelene.

Dobri vplivi Bob bogati tla z dušikom. Zelje pa odvrača napad rje na zeleni.

Setev Presajanje Pridelek Vrtnina, ki sledi
zelje, rdeče zelje, ohrovt
apr. konec apr. (koprena) od julija na prazna mesta
zelena presadimo endivijo na razdaljo
marec (v lončke) konec apr. sep.-okt. 40 cm

bob

sreda feb. maj.-jun. presadimo paradižnik narazdaljo 80 cm

 

 

2. Mešani posevek s korenčkom in čebulo

Nasveti pri setvi/presajanju

Seme korenčka zmešamo skupaj s semenom kopra in redkvice. Koper spodbuja kalitev korenčkovega semena, redkvica pa hitro kali in nam zaznamuje vrsto. Redkvico zgodaj poberemo in tako ima korenček ima prostor za nadaljnjo rast. Čebula potrebuje sončno rastišče in suha tla, korenček pa vlažna tla. Zato čebulo sejemo ali sadimo čebulček na čim bolj zunanji rob grede. Običajno pa na gredi sejemo izmenično vrsto korenčka in vrsto čebule.

Dobri vplivi Medsebojno se varujeta pred napadom čebulne in korenjeve muhe.

Setev Presajanje Pridelek Vrtnina, ki sledi
korenček
od srede marca

juli-september v proste vrste sejemo odjulija do konca
čebula avgusta endivijo ali od srede
sejemo seme od začetka marcasadimo čebulček od marca domaja avgust avgusta do konca septembramotovilec

5. Mešani posevek z zgodnjim krompirjem in cvetlicami

Nasveti pri setvi/presajanju

Med dve vrsti krompirja, ki sta med seboj oddaljeni 80 cm posejemo vrsto ognjiča ali vrsto žametnice. Na vsake 4 vrste krompirja naj bo vrsta cvetlice. Kapucinko posejemo med krompir po celi gredi. Ko bomo krompir pobrali se bo kapucinka, ki se plazi, razrastla.

Dobri vplivi Na splošno dober vpliv vseh cvetlic na rast in zdravje krompirja. Žametnica in ognjič odvračata nematode (ogorčice), talne škodljivce.

 

Setev Presajanje Pridelek Vrtnina, ki sledi

zgodnji krompir

aprila sreda jun.-jul brstični ohrovt, ki ga sejemo apr./maj. in presajamo dokonca jun.

žametnica, ognjič in kapucinka

aprila

po želji

cvetove ognjiča in kapucinke režemo režemo celo poletje Vse cvetlice uspevajo vPozno jesen, se bujnorazrastejo in prekrivajo tla

 

6. Mešani posevek s kumarami

Nasveti pri setvi/presajanju

Na gredi široki 120 cm sta na sredi dve vrsti s kumarami, ki sta med seboj oddaljeni 40 cm. Kumaram nudimo oporo. Na obeh robovih grede sta vrsti bazilike, oddaljeni 20 cm od kumar, tako da bazilika senči tla kumaram, vendar jih ne prerašča. Korenine kumar se razraščajo plitvo pod površino, zato jih ne prekopavamo ampak tla prekrijemo z rastlinskimi ostanki (npr. špinačo) ali folijo.

Dobri vplivi Kumare sejemo skupaj s semenom kopra, ki spodbuja kalitev in rast kumar. Bazilika privablja čebele, ki oprašujejo kumare in jih ščiti pred napadom plesni.

Setev Presajanje Pridelek Vrtnina, ki sledi
kumare
Konec apr. Konec apr., maja jul.-sep. v vrste kumar presajamo glavnati radič, katerega smo sejalimaja in
koper junija; julija do konca
skupaj s kumarami

trgamo lističe in cvetove avgusta sejemo motovilec
bazilika
mar.-apr. v lončke konec maja na robove grede do jeseni

 

8. Mešani posevek z nizkim fižolom

Nasveti pri setvi/presajanju

120 cm široko gredo razdelimo na tri vrste, ki so med seboj oddaljene 40 cm. Ob robu sta vrsti fižola, v sredin pa je vrsta šetraja. Če sejemo fižol konec junija smo na tej gredi že pobrali pridelek solate, redkvice ali zgodnjega korenčka. Nizek fižol je odličen sosed kumaram, paradižniku, zelju, rdeči pesi in zeleni.

Dobri vplivi Šetraj varuje fižol pred ušmi.

Setev Presajanje Pridelek Vrtnina, ki sledi
nizki fižol
srede maja-konec jun.

jul.-srede okt. do srede avgusta sadimokodrolistni ohrovt na razdaljo50 cm
šetraj
sreda maja-srede jul.

jul.-srede okt. tla prekrijemo z rastlinskimiostanki

Pogosto ima določena vrtnina več dobrih sosedov. Skupaj lahko rastejo zelje, zelena, paradižnik, endivija, solata, por in druge vrtnine. Za korenček so poleg čebule in pora dobri sosedje tudi grah, solata ali redkvica. Preizkusite več različnih mešanih posevkov z eno samo vrtnino. Tako boste zvedeli katere vrtnine v vašem vrtu najbolje uspevajo skupaj.

 

Vsako leto med vrtnine posejte različne cvetlice in začimbnice. Opazujte in si zabeležite katera dišeča cvetlica ali začimbnica najbolje vpliva na rast določene vrtnine.

 

ENOLETNE CVETLICE, KATERIH SE POLŽI IZOGIBAJO SO:

– kalifornijski mak (Eschscholtzia)

– kapucinka (Tropaeolum)

– metuljčki (Cosmea)

– ognjič (Calendula)

– grenik (Iberis)

– mak (Papaver)

– napihnjena mrežica (Statice)

– grobeljnik (Alyssum)

Te cvetlice posejemo po celem vrtu ali z njimi ustvarimo “žive meje” okoli gredic.

 

 

 

 

 

 

 

 

RAZPREDELNICA DOBRIH IN SLABIH SOSEDOV

Ko sejemo, jo imamo pri sebi in kombiniramo.

Vrtnina Dobri sosedje Slabi sosedje
beluš paradižnik, peteršilj, kumare, solata česen, čebula
bučke in buče bazilika, čebula, fižol, sladka koruza, kapucinka, rdeča pesa kumare
čebula korenček, rdeča pesa, radič, solata, kumare, jagode zelje, fižol, grah, por
česen paradižnik, rdeča pesa, korenček, kumare, jagode, vrtnice fižol, kapusnice, grah
endivija fižol, por, kapusnice
fižol boreč, kapusnice, kolerabica, solata, kumare, zelena, krompir, paradižnik, rdeča pesa, šetraj, jagode grah, česen, por, čebula
grah korenček, redkvica, zelena, špinača, kumare, buče, bučke, sladka koruza, solata, kapusnice, kolerabica čebula, por, česen, fižol, krompir, paradižnik
jagode česen, por, solata, redkvica, fižol, špinača, boreč, drobnjak, čebula kapusnice
kapusnice fižol,  zelena, paradižnik, facelija, špinača, krompir, solata, por, endivija, grah, koriander, mangold čebula, česen, jagode, kapusnice
kolerabica fižol, špinača, zelena, rdeča pesa, redkvica, por, solata, krompir, grah, paradižnik
korenček čebula, paradižnik, radič, redkvica, mangold, por, česen, grah, solata, drobnjak, koper, žajbelj, zelje korenček
krompir kapusnice, kolerabica, špinača, sladka koruza, bob, žametnica, kapucinka, meta, kumina, kamilica sončnice, paradižnik, buče, zelena, grah rdeča pesa
kumare bazilika, koruza, visoki fižol, grah, zelena, špinača, čebula, por, rdeča pesa, solata, zelje, koper, koriander paradižnik, krompir, redkvica
mangold ali blitva redkvica, redkev, kapusnice, korenček, fižol
paradižnik fižol nizek, korenček, kapusnice, por, pastinak,  peteršilj, solata, radič, zelena, špinača,  kapucinka, redkvica, kolerabica, čebula grah, krompir, kumare, koper
por zelena, korenček, paradižnik, solata, kolerabica, kapusnice, jagode, endivija, kamilica, špinača fižol, rdeča pesa, grah
radič paradižnik, visoki fižol, korenček, solata
rdeča pesa nizki fižol, kapusnice, kolerabica, česen, čebula, bučke in buče, kumare,  koper, kumina, koriander špinača, visoki fižol, krompir, koruza, por
redkvica in redkev fižol, korenček, solata, paradižnik, špinača, mangold, kapusnice, kolerabica, grah, kapucinka, šetraj kumare
sladka koruza paradižnik, solata, fižol, kumare, bučke, buče, melone, krompir zelena, rdeča pesa
solata redkvica, korenček, kumare, čebula, radič, paradižnik, fižol, beluš, rdeča pesa, sladka koruza, por, kolerabica, kapusnice, grah, koper, meta, boreč, špinača zelena, peteršilj
špinača paradižnik, fižol, redkvice, kolerabica, kapusnice, krompir, jagode, grah, solata rdeča pesa
zelena grah, špinača, paradižnik, fižol, por, kolerabica, kapusnice, kumare, kamilica sladka koruza, solata, krompir