LISTNI OHROVT Z DOMAČEGA VRTA

Listni ohrovt je SUPERHRANA Z DOMAČEGA VRTA. Je zelo dekorativen in enostaven za vzgojo. Predvsem nam služi za pripravo okusnih in zdravih jedi pozimi.

 SETEV IN VZGOJA
Sejemo in presajamo ga od srede maja do konca junija. Sejemo ga v lončke in po 6 tednih presajamo. Lahko pa ga sejemo direktno v vrt in kasneje presajamo ali redčimo na razdaljo 40×40-70 cm. Sadike lahko tudi kupimo.

Potrebuje humozna tla in veliko sonca. V suši vedno zalivamo. Gnojimo s kompostom ali organskim gnojilom . Če ga redno ne okopavamo, tla med rastlinami prekrivamo oz. mulčimo.

Dobri sosedje so paradižnik, fižol, solata, špinača, blitva. Ne mara bližine ostalih kapusnic (zelje, cvetača, ohrovt).

Da si polepšamo vrt pozimi ga lahko načrtno presajamo na posamezne izpostavljene dele vrta.

Ker so to visoke rastline (več kot 1 m), jih vzgajamo v zavetrni strani vrta.

 

 

LEP IN KORISTEN JE TUDI V OKRASNEM LONCU NA TERASI! Nam polepša in hranilno obogati zimske mesece. Izberemo velik lonec (obvezno spodaj luknja, da voda odteka), kvalitetno vrtno zemljo. V loncu naj raste ena rastlina listnega ohrovta.  Postavimo ga na sončno in prostorno mesto na balkonu ali terasi. In to tako, da ga vidimo iz stanovanja. Avgusta ga še 2 x pognojimo. Redno in optimalno zalivamo, tudi jeseni in pozimi.

 

 

Primeren je tudi za visoke grede. Lep v kombinaciji z blitvo, predvsem pisano stebelno.

 

 

Listni ohrovt je tako dekorativen, da lahko raste tudi v okrasnem vrtu, v družbi trajnic in enoletnic. Kakšno sadiko iz zelenjavnega vrta si presadite v okrasni vrt.

 

 

 

Okoli 90 dni po setvi začnemo z obiranjem  listov od spodaj navzgor. Liste režemo z ostrim nožem. Glavni vrh pustimo, zato da ohrovt nadaljuje z rastjo. Prednost je, da si naberemo le toliko kolikor potrebujemo in takoj pripravimo. Pozimi nam sveža zelenjava iz domačega vrta izboljša počutje in zdravje. Ko vse liste poberemo, rastlino izpulimo iz tal in jo damo na kompost, zato da se ognemo boleznim v tleh in škodljivcem, ki bi prezimili v ostankih.

Jemo surove in kuhane liste v različnih jedeh
Tipična toskanska jed je »Ribollita« (rustikalna toskanska juha). Podobna je juha »Caldo verde« na Portugalskem. Liste lahko zamrznemo, tako da jih prej blanširamo. Iz narezanih listov naredimo ohrovtov čips (popečemo na olju; dodamo začimbe). Liste dodajamo smutijem. Ohrovt je lahko tudi sestavni del enolončnic, omak za testenine ali kot priloga k različnim jedem.

Listni ohrovt zamrznemo:  liste narežemo, blanširamo za 2-3 minute v vreli slani vodi. Potem jih speremo z mrzlo vod, posušimo in zamrznemo.

 

 

 

PREHRANSKA VREDNOST

Listni ohrovt je DOMAČA SUPERHRANA: vsebuje vitamine A, B in C, minerale (železo, kalcij, kalij), balastne snovi in kvalitetne aminokisline, ki so primerljive s tistimi v mesu. Znanstvene raziskave so pokazale, da ima listni ohrovt tudi veliko glukozinolatov (vsebujejo žveplo in dajejo okus in vonj), ki nam dokazano zmanjšujejo tveganje za raka. Enako velja za kalčke iz listnega ohrovta. Listni ohrovt je obvezna hrana za vegetarijance in vegane.

Sorte listnega ohrovta

Najbolj razširjen in poznan je sorta »Nero di Toscana«. Listi listnega ohrovta Nero di Toscana so temno zeleni do temno modro zeleni, lahko skoraj črni. So rahlo mehurjasti, dolgi do 60 cm in široki 10 cm. Rastlina zraste do 2 m, spominja na palmo, zato mu rečejo tudi palmov ohrovt. Liste pobiramo od jeseni do pomladi.

Med listne ohrovte jaz uvrščam tudi istrsko in dalmatinsko raštiko. Ste ga že opazili na njivah Dalmacije in Istre? Z jim krmijo domače živali, imajo ga pa tudi za pripravo različnih zimskih jedi.

Klasičen listni ohrovt je sorta »Halbhoher gruner krauser«. Ima velike mehurjaste in svetlo zelene liste. Rastlina je zelo velika in bujna.

Za še lepši vrt si junija posejemo mešanico semen listnih ohrovtov, ki vsebuje sledeče sorte listnega ohrovta: »Halbhoher grüner krauser« – klasičen listni ohrovt z močno nagubanimi listi, vijolični Scarlet in italijanski klasični ohrovt Nero di Toscana. Izstopa vijolični listni ohrovt, ki je v vrtu pravi lovilec pogledov.