KORIANDER

Odkar sem spoznala koriander, ga redno sejem v svojem vrtu. Predvsem, ker mi je všeč kot rastlina. Odlično se ujema z mojim konceptom ekološke zelenjadno-cvetlične njive. 

RS_Koriander_newHitro raste, je klasično zahteven (dovolj sonca in ne preveč sušna tla), rastlina deluje domače, cvetovi privlačijo čebele in še druge koristne žuželke. Kar je pravzaprav neverjetno, kajti edino vonja na koriandru ne morem pohvaliti.

Koriander (Coriandrum sativum) je avtohtona enoletna rastlina oz. zel južne Evrope, Severne Afrike in Jugozahodne Azije. Ime koriander izvira iz latinske besede »coriandrum«, ki izhaja iz grških besed »corys«, kar pomeni posteljna stenica in »ander«, kar pomeni podoben. Torej podoben posteljni stenici. Kar pa se nanaša na njegov izrazit vonj celotne rastline razen zrelega semena, ki pa tega vonja nima. Na srečo ne moremo preveriti, če to drži, ker pri nas posteljnih stenic že dolgo ni več.

Koriander je ena najstarejših začimb, pogosto omenjen v različnih zgodovinskih virih, saj so ga poznali že 5.000 let nazaj. Gojili so ga že v starem Egiptu, v Antični Grčiji, uživali pa so ga tudi Rimljani. Danes koriander gojijo po celem svetu, predvsem je priljubljena začimba v Sredozemlju, na Orientu, v Indiji, v Južni in Jugovzhodni Aziji, Afriki in Latinski Ameriki. Gojijo ga zaradi listov, poznanih kot »cliantro« in semena (koriander). Čipkaste mlade lističe uporabljajo kot peteršilj. Imajo poseben izrazit vonj in okus in so nepogrešljivi predvsem v Indiji in Mehiki kot začimba za solate, juhe in mesne jedi. Suha semena, ki jih v kulinariki imenujemo koriander, imajo prijetno aromo in se uporabljajo tako tudi v Evropi, kot povsod drugje po svetu v enolončnicah, klobasah, kruhu in tortah.

Sem nekje zasledila, da se ljudje delimo na ljubitelje in sovražnike koriandra. Jasno, da zaradi vonja. Meni osebno je sama rastlina v vrtu ljuba, vendar nisem nek navdušenec nad vonjem rastline. Zrelo seme pa mi je všeč.

Koriander je srednje visoka enoletna rastlina, ki zraste od 60-90 cm visoko; v širino pa okoli 30-60 cm. Spodnji listi na steblu so polno pernati in podobni peteršilju, zgornji pa so fino pernato deljeni, podobni praproti. Cvetovi so beli ali rahlo rožnati in se nahajajo v sestavljenih kobulih. Cvetovi so majhni, vendar tako številni, da cvetoča rastlina vseeno deluje impresivno. Semena so v sferično oblikovanih rumeno rjavih stročkih. So okrogla in rahlo rebrasta. Cela rastlina ima poseben vonj!

Koriander1Vzgoja
Koriander je zelo enostaven za vzgojo in uspeva na skoraj vsakih tleh. Zelo hitro raste in prve lističe lahko uporabljamo že okoli deset dni po setvi, semena pa oblikuje okoli 70-90 dni po setvi.
Uspeva na sončni legi, prenese pa in tudi polsenco. Ustreza mu suh zrak, a dovolj talne vlage. Torej nam bo za zalivanje hvaležen. Raste kot enoletnica in ne prezimi.
Sejemo ga nekje od srede aprila, ko ni več nevarnosti pogostih zmrzali do srede avgusta. Zelo dolgo časa kali, okoli 20 dni. Sejemo ga 1 cm globoko lahko v vrste, ki so med seboj oddaljene 35 cm. V vrsti naj bo razdalja med semeni 4 cm. Ko so rastline visoke 10-20 cm, jih razredčimo na 20 cm v vrsti. Izpuljene rastline ne zavržemo, ampak jih uporabimo v različnih jedeh ali damo obvezno na kompost. Priporočam pa setev povprek po vrtu, saj z njim izrinemo plevel in s svojimi cvetovi privabi marsikatero koristno žuželko. Tudi čebele. Oz. če ga pustimo, da semeni na njivi oz. gredici, se bo sam zasejal in kalil preko celega poletja. Tudi spomladi kali iz semena, ki je prezimilo v tleh. Tako imamo mlade lističe za kuho na voljo preko celega leta. In tako nam bo namesto plevela uspeval koriander. Je lahko še kaj boljšega za naš zelenjadni vrt?
Zato obvezno izkoristimo to njegovo dobro lastnost, ga imamo na našem vrtu od pomladi do jeseni.
Odlično raste v okrasnih posodah na terasah in balkonih. Izberemo dovolj veliko in globoko posodo, dobro zemljo, posejemo. Pazimo edino, da se zemlja ne izsuši. Če kot strastni ljubitelji te vrste »peteršilja« vse porabimo, si ga posejemo znova.

DSC02752Uporaba
Lističe trgamo, ki jih potrebujemo, že ko je rastlina visoka 10 cm. Najboljši so sveži, vendar jih lahko tudi zamrznemo. Lističe intenzivno uporabljajo v kitajski in indijski kuhinji, na Orientu,v severni Afriki in latinski Ameriki. Uporabljamo cele lističe ali jih zdrobimo ter dodamo solatam, juham, enolončnicam. Odlično se prilegajo ribam in fižolu!
Semena pobiramo, ko rastline porjavijo. Nezrela semena so grenka! Porežemo cele rastline in jih sušimo. V prepišnem prostoru, ne na žgočem soncu. Rastline zvežemo v šopke in jih sušimo kot ostala zelišča. Pri sušenju pazimo,ker se semena osipajo. Potem semena stresemo na papir, jih rahlo podrgnemo, da odstranimo stročke. Shranimo jih v nepredušno zaprti posodi. Semena uporabljajo kot aromatično začimbo v kitajski, indijski in evropski kuhinji. Uporablja se v aromatičnih omakah indijske kuhinje (chutney), v karijih, v raznih marinadah in v klobasah. Semena lahko zmeljemo v mlinčku za poper in z njimi začinimo kruh, torte in druge slaščice.

Koriandrova semena oz. koriander uporabljajo v parfumski in farmacevtski industriji. Uporabljajo ga tudi za začinjanje gina in likerjev. Po sveti ga različna ljudstva različne dele rastline koriandra uporabljajo v različne namene.
Cvetovi in lističi koriandra privlačijo mnogo koristnih žuželk, tudi čebel, zato je še toliko bolj zaželen v domačem vrtu.

Poskusite s koriandrom v domačem vrtu, ne bo vam žal!

 

 

Zanimivo o koriandru
Večino semenskega koriandra na svetu se pridela v Italiji, južno od Cesene. Tako so maja in junija vsi hribčki rahlo rožnati. Zares čudovit pogled.

Pri koriandru uporabljamo mlade lističe, ki jim v kulinariki rečemo cilantro in semena, ki jim v kulinariki rečemo koriander.

Koriandrovi listi oz. cilantro imajo drugačen okus kot semena. Okus je podoben peteršilju, vendar je sočnejši, s citrusovim priokusom. Nekateri opredeljujejo njihov okus kot neprijeten, sladkoben in celo smrdljivega vonja. Sveži listi so sestavni del mnogih vietnamskih jedi, azijskega vloženega začinjenega sadja in mehiških sals ter guacamol. Nasekljane liste uporabljajo tudi kot dodatek jedem kot je sal in mnogo curryjev. Ker toplota hitro uniči njihov okus, se koriandrovi listi uporabljajo pogosto surovi ali pa jih dodajajo pred razdelitvijo jedi. Po mnogih indijskih in srednjeazijskih receptih pa se koriandrovi listi uporabljajo na veliko in se kuhajo skupaj z omakami.