KAKO SMO LAHKO SAMOOSKRBNI

Samooskrba je beseda, ki jo dandanes pogosto slišimo. Vsak si jo razlaga po svoje. Tako je tudi prav. Smo lahko morda samooskrbni glede zelenjave, začimb in zelišč? Veliko, zares veliko jih lahko pridelamo sami.
Za samooskrbo 4-članske družine z zelenjavo, zelišči in krompirjem potrebujemo:
200 m2 zelenjavnih gredic (50 m2 na osebo), 40 m2 krompirja, 3 m2 zeliščnih gredic in 7–10 ur dela na teden.

N1706754_140

Če teh površin nimamo, se lahko znajdemo drugače:

  • Sejemo manj določenih vrtnin, boljše kombiniramo v prostoru in času, dobro načrtujemo, tako da imamo pridelke tudi pozno jeseni in pozimi (vložene, zamrznjene, posušene).
  • Na eno zeliščno gredico posadimo čim več začimbnic ali pa začimbnice sadimo med zelenjavo, da izkoristimo prostor. Peteršilj, gomoljno zeleno, stebelno zeleno in kamilico lahko sadimo med paradižnik ali ob paradižnikovo gredico, šetraj pa med nizek fižol. Ko fižol poberemo, šetraj pustimo in tam posejemo kaj drugega, npr. rdečo peso, repo, kolerabo.
  • Peteršilj posejemo v kratko vrsto, ob njem pol vrste kitajskega drobnjaka, na drugo polovico stoletno čebulo. V tretji vrstici naj bo divja rukvica (Diplotaxis). Če imamo prostor, posejemo še eno vrstico radiča Tržaški solatnik, da imamo solato celo poletje.
  • Ne pretiravamo s setvijo solate, saj dozori vsa naenkrat, pojesti pa ne moremo vse.
  • Nizek fižol in grah sta obvezna.
  • Niti paradižnik in paprika ne bosta zasedla veliko prostora, vmes je lahko kar največ cvetlic in koriandra.
  • Sadimo v lonce.