KAKO DO LEPE IN TRPEŽNE TRATE

Trata je sestavni del vrta. Da bomo imeli lepo in trpežno trato, moramo upoštevati kar nekaj navodil.

Tla dobro pripravimo
Tla prekopljemo. Glede na tip tal dodamo kakovostno zemljo ali kompost (predvsem na tleh, revnih s humusom) in pesek (predvsem na težkih tleh, da jih prezračimo).

 

 

 

 

 

 

Tla počistimo in poravnamo
Poberemo kamne, ostanke korenin in ostalih rastlinskih delov. Površino pregrabimo in poravnamo. Površino povaljamo ali pa jo pustimo 2–3 tedne, da se uleže.

 

 

 

 

 

 

Gnojenje s specialnimi gnojili za trato
Pred setvijo gnojilo enakomerno potresemo po površini, pregrabimo in s tem površino še enkrat poravnamo. Med rastjo gnojimo 4-krat – konec marca, maja, v začetku julija in v začetku septembra. Gnojimo pred ali med dežjem.

 

 

Setev travnega semena
Seme posejemo čim bolj enakomerno po celi površini. Setveno površino nato pregrabimo tako, da seme rahlo prekrijemo s slojem zemlje. Površino povaljamo ali jo pritisnemo z večjo desko. S tem omogočimo boljši kontakt semena z zemljo in posledično boljšo kalitev semena.
Kdaj sejemo:
· ko je zmerno toplo in dovolj dežja
· izogibamo se vročini
· optimalni meseci za setev so april, maj in september

Zalivanje
Od tri do štiri tedne po setvi posejano površino vsak dan zalivamo 10 minut. S tem omogočimo boljšo in hitrejšo kalitev semena trav. Poleti, ko ni dovolj padavin, zalivamo zjutraj ali zvečer. Zalivamo obilno (VEČ VODE NAENKRAT) in manjkrat, zato da namočimo plast tal do globine 15 cm (8–10 l/m2).

 

 

 

Košnja
Prvič kosimo, ko je trava visoka 6–10 cm in to na dve tretjini. Nadaljnje košnje: od marca do oktobra kosimo enkrat tedensko. Kosimo vedno enako visoko, na 5,5 cm oz. na 2/3 višine trave tako, da odstranimo 1/3 listne mase. Pokošeno travo vedno odstranimo s trate.

 

 

 

Zračenje trate (vertikuliranje)
Spomladi s posebnimi ostrimi grabljami trato dobro pregrabimo. Hkrati z vilami za prekopavanje enakomerno po celi površini v tla naredimo luknje. S tem odstranimo odmrlo travno rušo, prezračimo in osvetlimo prizemno plast tal in rastline travne ruše ter spodbudimo razraščanje.

 

 

 

Obnova obstoječe razredčene in grde trate
Trato čim nižje pokosimo in jo nato globoko in intenzivno pregrabimo. Površino pognojimo s specialnim gnojilom za trato, posejemo izbrano mešanico semen, prekrijemo z zemljo in po možnosti povaljamo. Dva tedna površino zalivamo.