ITALIJANSKA KUHINJA, ZELENJAVA IN SEMENA

Italijanska kuhinja je VEČNA: OKUSNA IN ZDRAVA, TRADICIONALNA IN MODERNA!
Takšna je tudi zaradi kvalitetne in specifične zelenjave pridelane iz domačih vrst in sort vrtnin. Tako italijanska zelenjava kot tudi njihove sorte so poznane in razširjene po celem svetu. Italija je zaradi svoje kulinarične tradicije, tradicije pridelave zelenjave in dobrih klimatskih pogojev, glavna pridelovalka semen vrtnin v svetu.

Italijansko kuhinjo sestavljajo številne regionalne kuhinje, ki so pogojene z geografsko lego in dolgo kuharsko tradicijo, povezano z lokalnimi specialitetami (tudi zelenjavo). Zgodovinsko gledano razlikujemo predvsem med Cucina alto-borghese (je kuharska tradicija višjih razredov iz časa renesanse) in Cucina povera (regionalna kmečka in urbana kuhinja).

Značilno za vse tradicionalne regionalne italijanske kuhinje je, da so preproste, vsebujejo veliko različnih jedi, ki so iz malo sestavin. Italijanske kuharice in kuharji se večinoma zanašajo na KAKOVOST sestavin. Recepti izvirajo od babic in ne toliko od kuharskih mojstrov. Tako so regionalne italijanske kuhinje zadržale svojo pristnost, predvsem zaradi uporabe kvalitetnih domačih sestavin. Glavno vlogo pri tem ima raznovrstna italijanska zelenjava, sir, vino in hladno stiskano oljčno olje.

V vseh regijah si privoščijo kosilo in večerjo v več hodih. Tako doma, če imajo čas, in seveda v restavracijah. Najprej postrežejo hladne predjedi in nato tople (antipasti). Sledi »prva jed« (primo piatto ali il primo) s poudarkom na ogljikovih hidratih (testenine) in »druga« (secondo piatto ali il secondo) s poudarkom na beljakovinah (meso ali ribe). Obrok zaključijo s sladico (dolci) ali sadjem oz. sirom (frutta/formaggio). Na koncu je obvezna tudi kavica Espresso.


ANTIPASTO

 


PRIMO PIATTO


SECONDO PIATTO


DOLCI


FORMAGGIO&FRUTTA


ESPRESSO