EKSOTIČNA ŽAFRANIKA

 Konec letošnjega leta sem si v domačem supermarketu kupila barvit šopek za v vazo. V njem je bil čudovit oranžen cvet, ja, žafranika, katero sem si že vzgojila v zelenjavnem vrtu. Žafranika je idealna za vse ljubitelje eksotike v zelenjavnem vrtu, saj je zelo lepa, enostavna za vzgojo in vsestransko uporabna.

Zafranika3

Žafranika ali barvilni rumenik (Carthamus tinctorius) je ena starejših kulturnih rastlin, saj so jo kot barvilo uporabljali že Egipčani 3.500 let pred našim štetjem. V Sredozemlje so jo prinesli Rimljani in tako jo uporabljamo v naši širši regiji od 13. stoletja naprej. Cvetove uporabljamo za barvanje jedi in tkanin, semena pa za pridelavo olja, oboje pa za kozmetične in farmacevtske izdelke. Danes je največ vzgajajo v Indiji, Mehiki, ZDA, Argentini in Avstraliji.

Žafranika je 50-100 cm visoko enoletna cvetlica z lepimi košatimi cvetnimi koški, ki imajo tanke jezičaste cvetove v rumeno-oranžno rdečkastih odtenkih.
Je cvetlica Sredozemlja, tako da prenaša sušo, visoke temperature in slana tla.

 

 

 

Vzgoja
Zafranika1Vzgojimo si jo iz semena. Posejemo jo v vrste med zelenjavo na razdaljo 30×40 cm. Posejemo jo direktno na prosto nekje od srede aprila do srede maja. Cveti od julija do septembra. Z njo si polepšamo naš zelenjavni vrt in vsakdanje jedi.
Potrebuje veliko sonca in toplote, to pomeni, da v deževnem in hladnem poletju počasi raste. Glede tal ni zahtevna, a najraje ima peščena odcedna tla. Prenaša sušo, vendar bo bolje rastla, če ima od kalitve do cvetenja dovolj vlage.
V času cvetenja vsakih nekaj dni potrgamo cvetne lističe, saj se potem razvijejo novi. Čim hitreje jih posušimo zato, da ohranijo barvo in jih nato shranimo v zaprtih steklenih kozarcih na temnem mestu. Proti koncu cvetenja pustimo, da se v koških razvijejo semena. Potrgamo in posušimo cele koške, iz njih izločimo semena, ki jih užijemo v muslijih oz. si iz njih stisnemo olje.
Za v vazo lahko odrežemo še steblo z zaprtim cvetom, saj se v vazi odpre. Če pa želimo oblikovati suhe šopke, stebla z odprtimi cvetovi porežemo in jih s cvetovi navzdol obesimo v zračnem in temnem prostoru, da se enakomerno posušijo.

 

Uporabnost
Zafranika2Žafraniko širom sveta uporabljajo za olje, barvanje hrane, za izdelavo zdravil in kozmetičnih izdelkov.

Olje stisnemo iz semena (podoben postopek kot pri sončničnem olju). Vsebuje veliko linolne kisline (ca. 75%) in vitamina E. Olje uporabljajo tudi za izdelavo barv in lakov. Ostanke ki nastanejo pri stiskanju olja se uporabijo za živalsko krmo.

Iz cvetnih lističev pa pridobimo rdeče barvilo kartamin in rumeno kartamidin. Z njimi lahko barvamo svilo, volno in bombaž. Barve, ki jih dobimo so odvisne od količine cvetnih lističev in samega postopka barvanja: roza, češnjevo rdeče, rjavo rdeče, rjavo rumene. Barvila uporabljajo tudi v kozmetični industriji.

Najbolj razširjena uporaba žafranike pa je kot barvilo za hrano.
Kot barvilo za jedi uporabimo posušene cvetove žafranike. V jedeh jo uporabljamo kot nadomestek precej dražjega žafrana. Žafraniko uporabljamo na dva načina: dodajamo jo jedem na začetku priprave, navadno je dovolj že ščepec ali dva, da se med kuhanjem ali pečenjem pokaže njena barvilna moč, ali jo kot okras le potresemo po pripravljeni jedi. O prehranski plati cvetni listi barvilnega rumenika niso posebnega pomena, razen da v jedi vnesejo živahne barve karotenoidnih barvil, ki slovijo kot antioksidanti.
Z njo obarvamo mesne juhe, svetle omake, polivke, riževe jedi in druge jedi iz žit. Lističe potresemo po solatah vseh vrst, tudi sadnih. Zamešamo jo v testo za kruh in pecivo. Torej z cvetnimi lističi žafranike lahko okrasimo raznovrstne kuhane ali pečene jedi.
Cvetove žafranike uporabljajo v likerski in kozmetični industriji ter prehrambeni industriji za obarvanje margarine ali masla.

Cvetovi na Kitajskem veljajo za zdravilne. Nekdaj so poparek iz cvetov uporabljali za pospeševanje potenja, kot blago odvajalo in za uravnavanje menstruacije.

 

RS_Zafranica_new

 

Žafranika ali barvilni rumenik je torej obvezna novost v našem zelenjavnem vrtu! 

 

 

Napisala Kristina