DOMAČA ZELENJAVA JE NAJBOLJŠA

N1706658_140Jasno, da je doma pridelana zelenjava najboljša! Saj je rezultat mojega dela, moje vložene energije. Ker spremljam proces rasti zelenjave od setve oz. presajanja sadik do pobiranja pridelka. In zato vem, kaj jem.

Vrtnarjenje je zelo enostavno. Potrebno je imeti košček zemlje, katerega skrbno negujemo, predvsem se zgledujemo po naravi in upoštevam lokalne razmere.

Skrbimo za tla, da so zdrava in hranilna: po potrebi prekopavamo ali samo globoko pregrabimo, tako da jih zrahljamo in prezračimo. Dodajamo ustrezna gnojila v pravih odmerkih in ob pravem času: najboljša sta zeleno gnojenje in domači kompost. Ustrezna so tudi kupljena organska in mineralna gnojila.

Tekom rastli tla med rastlinami prekrivamo, saj jih tako ščitimo pred močnim soncem, izsuševanjem, preprečujemo rast plevelom in tako omogočamo optimalno klimo za razvoj talnih mikroorganizmov in deževnikov, ki skrbijo za dobro rodnost. Zavedati se moramo, da bomo zdravo in okusno zelenjavo pridelali samo na kvalitetnih vrtnih tleh.

N1001935_140Sejemo in sadimo čim bolj pestro; čim več različnih vrtnin, začimbnic in cvetlic skupaj. Izberemo si zelenjavo, ki jo imamo radi in dodamo veliko novosti, ki nas bodo razveselile in popestrile našo kuho.

Poskrbimo, da imajo rastline na naših mešanih gredicah dovolj prostora za rast in razvoj. Če smo sadili preredko, med posamezne rastline posadimo sadiko kašne druge vrtnine, cvetlice in začimbnice (upoštevam »dobre sosede«).

Tekom rasti zalivamo, oz. namakamo, če je potrebno, in to kapljično.

In seveda v domačem vrtu predvsem uživamo; v sami lepoti kombinacije rastlin, v delu, na soncu in na svežem zraku. Tako, da si naberemo sveže energije za vsakodnevne življenjske izzive.