DA BOMO IMELI VELIKO KORENČKA

Najbolje raste na peščenih, humoznih in globokih tleh. Gredic NE gnojimo s hlevskim gnojem, ampak spomladi s kompostom, lesnim pepelom ali kameno moko.

Setev
Za zgodnji korenček sejemo od marca do junija in korenček pobiramo že po dveh mesecih. Pozni korenček pa skladiščimo, zato ga sejemo kasneje, nekje od srede aprila do konca junija in ga pobiramo pozno v jesen.

Najbolje kali, če ga sejemo skupaj s semenom kopra.

Sejemo ga lahko tudi skupaj s semenom redkvice. Seme korenčka za vznik potrebuje 14-20 dni. V tem času nam gredico že zasedajo pleveli, tako da se male rastlinice korenčka med njimi zgubijo. Redkvica kali hitreje in je hitreje vidna. Redkvico poberemo veliko hitreje kot korenček, tako da naredimo prostor rastočemu korenčku.

Redčenje
Bodimo pogumni in redčimo temeljito. Če bodo imele rastline korenčka več prostora, bodo koreni veliko večji. Končna razdalja med rastlinami naj bo nekje med 4-10 cm. Prvič ga redčimo oz. pulimo, ko je visok 2-4 cm in 2 tedna kasneje še enkrat. Redčimo v vetrovnem dnevu ali proti večeru, da z vonjem izpuljenih rastlin NE privabimo korenjeve muhe. Po redčenju zasujemo nastale luknje in prekrijemo koreninske vratove rastočih korenov, ki gledajo iz tal.

 

Rast
Raste naj v mešanih posevkih s čebulo, solato, redkvico, grahom, porom, zeljem in paradižnikom. Na isto površino ga sejemo vsake 3 leta. To velja tudi za sorodne vrtnine: pastinak, peteršilj in zelena. Odlično se obnese na visoki gredi. V času rasti gredico zastiramo, da ohranjamo korenine hladne in preprečujemo rast plevelom. Za zastirko so odlični listi špinače, ki raste vsevprek po vrtu. Korenčke lahko pulimo vse poletje, tja do snega.

 

 

 

Skladiščimo jih v mivki, jih zamrznemo, vložimo ali konzerviramo kot korenjev sok.