Cvetlice enoletnice so obvezne v zelenjavnem vtu

V vsakem zelenjavnem vrtu se najde prostor za cvetlice enoletnice. Cvetlice nam ga polepšajo, s svojimi prelepimi cvetovi privabljajo čebele in z njimi oblikujemo živahne poletne šopke.

Cinija

CVETLICE V ZELENJAVNEM VRTU

Cvetlice enoletnice so obvezni dodatek k zelenjavi v domačem vrtu in obvezne za razveseljevanje naših čutov.
V ponudbi je veliko semen cvetlic enoletnic. Izberemo si tiste, ki so nam všeč. Slike na vrečicah s semenih so zelo nazorne in nam pomagajo pri odločitvi. Večji kot imamo zelenjavni vrt, več različnih enoletnic si posejemo.

Z setvijo začnemo, odvisno od vremena (predvsem hladnega zraka), od začetka aprila do srede maja. Hitrorastoče si lahko sejemo tudi še poleti.
Posejemo jih v vrste med zelenjavo. V bistvu jih vključimo med zelenjavo. Npr. gredico zasnujemo takole: vrsta solate, vrsta cinije, vrsta redkvice. Kasneje vse tri vrste razredčimo. Solato in cinije presadimo kamorkoli drugam v vrtu. Solato lahko posamezno, npr. med zelje ali na kakšno prazno mesto med druge vrtnine, cinije pa obvezno posadimo več skupaj (večina cvetlic je lepših v skupini). Ko smo pobrali redkvico in solato in če se nam niso cinije preveč razrastle, potem na to gredico posejemo endivijo ali še enkrat redkvice. Odvisno od tega koliko prostora so nam cinije pustile in koliko zelenjave si želimo pridelati. Vse je stvar naše fantazije. Ljubitelji cvetja lahko na vsako gredico posejejo ali presadijo kakšno cvetlico.

Cvetlice potrebujejo predvsem veliko sonca. Kvalitetnejša kot so tla, boje rastejo. Glede gnojenja pa je takole: zelenjavni vrt običajno dovolj gnojimo, tako da imajo cvetlice dovolj za svojo rast. V poletni suši rastejo počasneje, oz. odvisno je od jakosti suše in vročine. Redno zalivanje oz. kapljično namakanje pomaga, vendar če je prevroče, cvetlice ne rastejo. Nekako vegetirajo in čakajo zmernejših temperatur. Tudi v hladnih poletjih cvetlice ne rastejo. Čakajo na boljše čase. Seveda so različne cvetlice različno odporne na vročino in poletni mraz oz. obilni dež. Tudi zato je dobro, da imamo čim več različnih vrst v svojem zelenjavnem vrtu.

Pri cvetlicah je pomembno, da upoštevamo višino rasti posameznih rastlin, katera je navedena na vrečici s semeni. Bujnejšim, večjim namenimo več prostora in rob gredice.
Višina je tudi pomembna ko jih kombiniramo z zelenjavo. Da približno ocenimo kako veliko prostora nam bo zavzela cvetlica in ji toliko prostora tudi namenimo. Cvetlice pašejo k vsaki zelenjavi. So del naših mešanih posevkov in z njimi bogatimo tudi vrtna tla in pospešujemo rast vrtnin. Ob paradižniku rastejo lahko više cvetlice, nizke pa med solato. Posamezne velike cvetlice presadimo posamezno med zelenjavo. Npr. visoke sončnice naj rastejo posamezno po celem vrtu. Če postanejo cvetlice prevelike in nam senčijo zelenjavo jih malo obrežemo ali v celoti izpulimo in z njimi prekrivamo tla med vrtninami. Prekrivanje tal je zelo koristno, saj zadržuje vlago, preprečuje rast plevelom, ščiti tla pred močnim soncem in dežjem, vzdržuje optimalno mikroklimo za razvoj mikroorganizmov.
Ko enkrat zacvetijo, jih redno režemo, saj so večinoma cvetlice enoletnice odlične za v vazo. Ko nekatere odcvetijo jih porežemo saj se obrastejo. Nekatere rastejo še pozno jeseni (npr. ognjič, kozmeje) in nam lepšajo tudi jesenski vrt.

N2100791_140

 

CVETLICE IN ČEBELE

Lep in zdrav zelenjavni vrt mora biti privlačen za čebele. Zato na njem načrtno vzgajamo rastline, ki privlačijo čebele. Čebele na cvetovih rastlin nabirajo nektar (je bogat s sladkorjem in predstavlja osnovno energetsko hrano za čebele) in cvetni prah (predstavlja dietno hrano beljakovin in maščob za čebele) ter hkrati oprašujejo rastline, da nam rodijo. To je čudovito sožitje, za katerega poskrbimo tudi sami.
KJE POSEJEMO RASTLINE ZA ČEBELE
Rastline, ki jih čebele rade obiskujejo, posejemo v skupinah povprek po celem vrtu ali pa si ustvarimo kotiček, obrobke oz. gredico za čebele. Izberemo sončni del vrta, zaščiten pred vetrom. Čebele sovražijo, da jih veter premetava in moti pri pristajanju. Raje imajo sonce kot senco. Če delamo »ČEBELJO GREDICO«, naj rastejo nižje rastline ob robu in večje v sredi gredice, oz. proti severu. Na čebelji gredici morajo imeti vse rastline dovolj prostora, tako kot zelenjava.
SEZNAM RASTLIN
Veliko cvetlic in začimbnic, ki jih imamo radi in jih redno sejemo, je medonosnih. Čebele zelo dobro vidijo, zato da lažje najdejo nektar in cvetni prah. Barve, ki so čebelam privlačne, so: modra, vijolična, bela in rumena. Torej čim več rastlin s takimi cvetovi.
Poznamo veliko različnih vrst čebel, ki so različne velikosti in imajo različno dolžino jezika in se hranijo na različnih oblikah cvetov. Zato izberemo cvetlice in začimbnice z različnimi oblikami cvetov.
V čebelam prijaznem vrtu nikakor ne uporabljamo pesticidov.
Medonosne cvetlice in začimbnice:
Ameriški slamnik, astra, bazilika, boreč, cinija, drobnjak, grenik ali iberis, kalifornijski mak, koriander, kozmeja ali metuljčki, lupina, marjetica, melisa, kadulja ali žajbelj, ognjič, origano, ožepek, sončnice, timijan ali materina dušica, vijolica.

Cvetlice in ostale koristne žuželke
Nam uši nagajajo? Poleg čebel pisani cvetovi v zelenjavno vrt privabljajo tudi trepetavke, katere ličinke se hranijo z ušmi.
Kakršni cvetovi, tak okus
Cvetovi kapucinke imajo rahlo živahno oster okus po gorčici, tako kot so »ostre« ognjene barve njenih cvetov. Pri kapucinki uživamo tudi liste in cvetne popke. Kapucinka je bolj izjema med užitnimi cvetovi, saj so ostali prijetnega okusa in zahvaljujoč nektarju, rahlo sladkasti. Nekateri cvetovi pa so bolj za okras kot za okus: boreč, vijolica oz. mačeha, modri glavinec. Posebnost je tudi limonska žametnica, saj so njeni cvetovi intenzivne oranžne, rumene ali reče barve in imajo izrazit okus po mandarinah. Uporabljamo jih za pripravo čaja ali kot dodatek oz. dekoracijo k sladicam in sladoledu.

Za uživati: Limonska žametnica (Tagetes tenuifolia), modri glavinec (Centaurea cyanus), boreč (Borago officinalis), kapucinka (Tropaeolum sp.), ognjič (Calendula officinalis), sončnica (Helianthis annus), kronska marjetica (Chrysanthemum coronarium).

 

Moje favoritke za zelenjavni vrt

Zametnica

 

 

 Žametnica s cvetovi različnih oblik in barv; nezahtevna; za po celem vrtu; koreninski izločki odganjajo nematode, torej obvezna v mešanih posevkih.
 Kapucinka, tista ki se plazi (obvezna za prekrivanje tal) in grmičasta, da si oblikujmo barvite kupčke po celem zelenjavnem vrtu.
 Ognjič, zdravilen (za kreme) in užiten; cvetovi so različnih oblik in barv (poznamo ogromno sort); se sam zaseje, zato pustimo čim več rastlin po celem vrtu; če nam ovira rast zelenjave ga čim več damo v vazo, z ostalimi deli rastlin pa prekrivamo tla.
 Astre, visoke, nizke, lepe v vseh vijoličnih, modrih in rdečih odtenkih z cvetovi različnih oblik. Dolgo potrebujejo, da zacvetijo, vendar ne smemo obupati. Avgusta nam dodatno pobarvajo zelenjavni vrt.
 Cinije; ene lepših in nezahtevnejših enoletnic. Intenzivnih barv, cvetovi v vseh možnih oblikah. Za vsakodnevne šopke.
 Mak; tako za cvetove kot za seme za prehrano.
 Kalifornijski mak; nežna cvetlica s čudovitim cvetovi; ko nam odcveti, ga porežemo ali si ga še enkrat posejemo poleti, ker zelo hitro raste in cveti.
 Kozmeja ali metuljčki; ogromne cvetlice za velike vrtove ali posamezne rastline po celem vrtu. Ustvarjamo cvetočo živo mejo, katere si ne bomo mogli nagledati. Čudoviti tudi v vazi.
 Zajčki; hvaležna, robustna cvetlica s čudovitimi cvetovi uspeva celo poletje. Ker je vitke rasti si jo posejmo kar med »okroglo« zelenjavo; npr. med zelje. Kontrasti so še lepši.
 Slak (Ipomoea sp.), popenjavka za na ograje. Poznoamo ogromno vrst. In vse so si med seboj različne.
 Sončnice; visoke in nizke; naj rastejo po celem vrtu.
 Boreč; cvetlica ali zelišče? Zelenjavni vrt bo še bolj poln čebel in tako bolj zdrav. Je ogromna rastlina; se sam zaseje.
 Mehiška sončnica (Tithonia); ogromna in prelepa.
 Okrasni lan; nežna vitka cvetlica ne bo zavzela veliko prostora; obvezno raste v skupini.
 Različni žajblji oz. salvije (Salvia sp.). Teh je ogromno vrst in vsak zase je čudovit.
Naj bo zelenjavni vrt tudi cvetlični!