ČEBULA IN ČESEN IZ DOMAČEGA VRTA

Čebula in česen naj bosta pogosti vrtnini našega domačega zelenjavnega vrta. Načeloma rasteta brez težav, ustreza jima naša klima in tla, sta zdravi vrtnini, nepogrešljivi v mnogih jedeh in sorazmerno enostavno ju skladiščimo. Kljub vsemu pa za uspešnejšo rast upoštevamo nekaj preprostih navodil.

Čebula
Čebulo si vzgojimo iz čebulčka, semena ali sadik. Na slovenskem trgu so v ponudbi stare evropske sorte, ki so prilagojene na naše podnebje in okus.

Z sajenjem ali setvijo lahko začnemo zgodaj, odvisno od vremena, od začetka marca in končamo nekje sredi maja. Pozna setev oz. sajenje čebulčka je priporočljiva zaradi čebulne muhe, kajti takrat je običajno prvi nalet že mimo. In nič hudega ni, če čebula malo kasneje dozori.

Tam kjer so napadi čebulne muhe pogosti, gredico prekrijemo z agrokopreno, saj s tem preprečimo dostop muhe do čebule, tako da ne more odložiti jajčec na rastlino čebule. Iz teh jajčec se nato izležejo ličinke, ki naredijo škodo. Druga možnost za obrambo pred muho je uporaba LEPLJIVIH PLOŠČ. Obesimo jih na palice in zapičimo v zemljo. Na te plošče se bodo nalepile nadležne muhe. 2 plošči na čebulni gredici bosta zadostovali. Ko pa nam v zelenjavnem vrtu začno cveteti rastline, ki privabljajo čebele, jih obvezno odstranimo.
Za obrambo proti muhi čebulo obvezno sadimo v mešanem posevku s korenčkom: vrsta čebule, vrsta korenčka. Večji kot je zelenjavni vrt, več takih gredic si privoščimo. Obeh vrtnin ni nikoli dovolj. Obe redno jemo in jih tudi enostavno skladiščimo. Iz korenčka pripravljamo zdrave zelenjavne sokove.

Poleg korenčka so dobri sosedi čebuli: kamilice, kumare, solata in paradižnik. Nikakor je ne sadimo v bližino fižola in graha, saj močna gorčična olja ne vplivajo dobro na razvoj bakterij, ki so na koreninah stročnic in vežejo dušik iz zraka.

Čebula ima rada peščena tla in s kompostom ali organskimi ali mineralnimi gnojili gnojena tla. Ne mara hlevskega gnoja.

Čebulo ne okopavamo preveč pogosto, saj ima zelo plitve korenine. Torej kakšen plevelček na začetku ne bo škodil, celo ščiti mlade rastlinice pred močnim pomladanskim soncem. Vendar ne smemo dovoliti, da plevel preraste čebule, saj potem ne bomo imeli pridelka.

V suši zalivamo, pazimo da ne po listih, tako kot vse ostale vrtnine. Zato je priporočljivo kapljično namakanje.

Čebula je dozorela in primerna za uporabo in skladiščenje, ko se listje popolnoma posuši, torej porumeni in se samo povesi. Čebulo izpulimo, čez dan jo pustimo na gredici kjer je rastla, popoldne jo poberemo in sušimo v zračnem prostoru (najbolje, da jo razgrnemo na sadnih lesah) in ko je suha jo spletemo v kite. Čez zimo pletenice obesimo v hladen, suh, po možnosti malo zatemnjen prostor. Tako nam zdrži do pomladi.

Če torej s čebulo pravilno ravnamo, bo bolj ali manj zdrava. Največji problem je čebulna muha, katere pa se lahko elegantno ubranimo kot sem zgoraj napisala. Pa še kakšna metoda bi se našla.

 

Česen

Česen sadimo pozno jeseni (sreda oktobra do srede novembra) in spomladi. Iz večjih strokov bo zrastel večji česen!

Česen je naravni antibiotik in tako deluje tudi v vrtu, zato je najbolje da ga posadimo raztreseno po celem vrtu. Je dober sosed v glavnem vsem vrtninam. Ne sadimo ga ob fižol in zelje.

Če želimo imeti zares velike stroke, potem ga moramo obilno zalivati. In tudi za gnojenje z kompostom ali organskimi in mineralnimi gnojili nam bo hvaležen. Kot čebula, tudi česen ne mara hlevskega gnoja.

Za zdrav vrt in zdrav česen, si ga posadimo čim več po celem vrtu. Sproti, celo poletje ga jemo, tudi še mladega in skladiščimo pač samo kar preostane. Kakšnih velikih pridelkov ne smemo pričakovati. Preko zime pa si česen kupimo in to tudi slovenskega, saj se ga že marsikje dobi.

 

ZA ZIMO SI SPLETEMO PLETENICE, TAKO ČESNA, KOT ČEBULE!

 

Kristina Škrbec