BROKOLI JE NAJBOLJŠI

BROKOLI je ena najbolj zdravih vrtnin, zato bi ga morali imeti na jedilniku vsak teden. Brokoli je okusen in bogat z vlakninami, minerali ter vitaminoma C in A. Da ohranimo hranljive snovi, ga uživamo surovega ali ga na hitro pokuhamo. Lahko tudi samo na sopari. Rože tudi zamrznemo. Jemo pa lahko tudi  stebla in mlade liste.

Brokoli ima rad svetlobo, humozna in bazična tla (apnenčasta) z veliko vlage. Tla pred sajenjem pognojimo s kompostom ali kvalitetnim organskim gnojilom.

Optimalna temperatura za rast je 15-18 oC, zato uspeva od pomladi do zgodnjega poletja in poznega poletja v zimo. Spomladi, februarja in marca, ga sejemo v zabojčke na okenski polici. Od sredine marca ga lahko sejemo v toplo gredo, od aprila do začetka julija pa na prosto. Na prosto ga torej presajamo od aprila do konca julija. Prve pridelke imamo 7-10 tednov po presajanju.

Ker je brokoli bujna rastlina, ga sadimo na razdaljo 50×40 cm, lahko med ostale vrtnine ali pa na posebno gredico. Na isto gredico ga sadimo vsaka 4 leta,  da se izognemo različnim boleznim.

Pomembno: ob presajanju sadimo sadike tako globoko, da se listni peclji spodnjih listov dotikajo tal. Tako zaščitimo koreninski vrat in spodbudimo rast korenin.

Dobri sosedje: zelena, paradižnik, grah, koper, korenček, solata, špinača. Krompir, čebula in ostale kapusnice NISO dobri sosedi.

Po presajanju rastline obilno zalijemo. Potem 2 tedna ne zalivamo, da se oblikuje globok koreninski sistem. V času rasti pa zalivamo po potrebi, odvisno od padavin.

Po 3-4 tednih po presajanju rastline osujemo, da jim zagotovimo stabilnost. Takrat gredico, okopljemo (»razplevelimo« in prezračimo tla). Lahko pa tla med rastlinami prekrijemo z rastlinsko odejo.

Med rastjo brokoli 2-3x poškropimo ali zalijemo s koprivovo prevrelko ali kakšnim organskim tekočim gnojilom.

Dobro raste na dvignjeni gredi in v velikem loncu na sončnem balkonu.

Brokoli pobiramo od junija do septembra. Ko odrežemo glavno rožo, običajno požene stranske rože.

Če rože ne porežemo, se iz popkov razvijejo lepi rumeni cvetovi, ki so zelo medonosni! Torej kakšen brokoli tu in tam spustimo v cvet. Poleti, ko je vroče se zgodi, da brokoli sam uide v cvet.