BOŽIČNO ŽITO – ZA LEPŠE PRAZNIKE

Setev božičnega žita je lepa navada, ki v prihajajočem letu napoveduje obilno žetev, saj simbolizira nov kruh in novo življenje. Božično žito je tudi simbol svetlobe in upanja. Na Gorenjskem ga imenujejo »božično žito«, na Štajerskem »kaljeno žito«, na Dolenjskem »pšenička«, v Beli Krajini pa je »večno življenje«. Nežne zelene bilke pšenice so prelepa poživitev v predprazničnih dneh. Mlade pšenične bilke so užitne in zdrave.
Običajno ga sejemo okoli 4. decembra (sv. Barbara) in 13. decembra (sv. Lucija), da je okoli Božiča bujno in lepo zeleno.
Seme bolje kali, če ga čez noč namočimo. Posodico, ki ima na dnu luknje, napolnimo z zemljo. Seme posejemo tako, da se zrna dotikajo, nato jih prekrijemo s tanko plastjo zemlje. Postavimo na toplo in kar se da svetlo mesto v kuhinji ali dnevni sobi. Da preprečimo rast bilk v eno smer, lonček vsak dan malo obrnemo. Zalivamo zelo previdno, saj semena pri prekomernem zalivanju rada postanejo plesniva, listi pa porumenijo. Nežnim rastlinicam zelo godi, če jih vsak dan rosimo z mlačno vodo.
Ko prva setev ozeleni, posejemo novo. Tako bomo imeli v stanovanju zelen okras v času, ko narava zunaj še počiva.

Še bolj nenavadno zelenje dobimo, če pšenici dodamo nekaj semen sončnic, redkvic ali celo žametnic.