AJDA NA SLOVENSKEM

Ajda je čudovita rastlina, zato jo redno sejemo tudi v domačem zelenjavnem vrtu: za pridelavo okusnih in zdravih semen, za okras in zeleno gnojenje ter kot čebeljo pašo.
Ajdo so v Evropo v 12.stoletju prinesli križarji iz Kitajske. Na Slovenskem je ajda prvič omenjena leta 1426 v gornjegrajskem urbarju pod imenom »poganka«. V Slavi vojvodine Kranjske (1689) jo kot poljščino iz katere se pripravi dve značilni slovenski jedi – kruh in kašo omeni Janez Vajkard Valvasor. Pri ajdi uporabljamo predvsem njena semena, iz katerih z luščenjem naredimo ajdovo kašo, z mletjem pa ajdovo moko. Ajdovo kašo uživamo kuhano (kot prikuho) ali pečeno (podobno kot rižev narastek). Iz ajdove moke pripravljamo ajdove žgance, ajdove krapce, kruh, štruklje, rezance, palačinke (ruski kvašeni blini in francoske galette), biskvite in druge jedi.