5 VRTNIH TRENDOV V 2022

TRAVNIKI IN NASADI TRAJNIC
Negovano vrtno trato pustimo, da se zaraste, oz. sami posejemo cvetlice. Lahko pa del trate zasadimo s trajnicami. Izberemo tako dekorativne kot koristne rastline (za žuželke in ostale živali). Vsak vrt je poseben, zato ni recepta, kako oblikovati »divji travnik« namesto lepo urejene trate. V sušnih poletjih je nemogoče imeti lepo zeleno vrtno trato. Tudi v tem primeru je travnik ali nasad trajnic bolj ekološki (porabimo manj vode, manj energije za košnjo, imamo več cvetočih rastlin in več zato žuželk). Za tiste, ki ne prenašajo »naravnega nereda« pa je najbolje, da posadijo več otočkov trajnic ali večje površine s trajnicami in vmes pustijo lepo zeleno in urejeno trato. Tako bo vseeno veliko lepih in koristnih cvetov, hkrati pa bo  še vedno delovalo urejeno. Veliko trajnic tudi dobro prenaša sušo, oz. zagotovo potrebujejo manj vode in energije kot trata, ki jo kosimo vsak teden. Trajnice prav tako dajo več listne mase, kar pomeni, da poleti hladijo (za razliko od nizko pokošene trate).

RIBNIKI
V vrtu potrebujemo tudi  več vode, saj so poletja vedno bolj sušna. Tak vrt bo veliko bolj prijeten. Omislimo si ribnik, ti so lahko različnih velikosti in oblik. V njih raste veliko rastlin in tudi v vrt bomo pritegnili veliko različnih živali. Ko pomislimo  o ribniku, pomislimo na gojišče za  komarje – vendar z pravilno zasnovo in nego ribnika komarjev NE BO.

 

 

 

 

VRTNI PALČKI SE VRAČAJO

Vrtni palčki so zopet aktualni. V starih časih so verovali, da ta mitska pravljična bitja prinašajo srečo in obilne pridelke ter varujejo dom. Če so vam všeč, zakaj pa ne?

 

 

 

 

 

 

OBVEZNI ZUNANJI KAMIN ALI OGNJIŠČE

Na vrt obvezno postavimo zunanji kamin ali ognjišče, da si lahko pripravimo hrano na prostem ali se grejemo ob hladnejših večerih.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ZUNANJE PREPROGE

Pogrnemo jih na tlakovani del vrta ali terase. So iz naravnih materialov (juta, sisal, industrijska konoplja, morska trava), ki jih pogrnemo pod streho, saj niso odporne na vlago.  Preproge iz umetnih sintetičnih materialov pa so zelo trpežne, odporne na vodo, madeže, večina tudi na UV žarke, zato so primerne tudi za odprte prostore. Obstajajo v zelo različnih velikostih, oblikah in barvah ter dizajnih.